Seizoen 2012-2013: U16 Jongens

Spelers Via basketball.nl
Arnold Boukes Alle wedstrijden
Stefan Klut Stand
Sandro Melikidze
Andries Min Historie
Yulan van Mullem 2011-2012
Awaale Rirash 2010-2011
Renzo Schram 2009-2010
Jon Pall Valk 2008-2009
Jim Versteeg 2007-2008
Adam Zeeman 2006-2007
Trainer/coach 2005-2006 (mini mix 1)
Fuad Rirash 2004-2005 (mini mix 1)


(Kampioenstaart van seizoen 2011-2012)

27 april – Afscheid

Afgelopen zaterdag 27 april reden we met 2 stampvolle auto’s naar de Amsterdamse basketbaltempel De Apollohal voor de laatste wedstrijd van het seizoen en de afsluiting van een belangrijke fase voor U-16. …Maar eerst genoten we nog even die heerlijke sfeervolle basketbal-hal. Op elk veld speelden twee teams: Eerste-klassers, tweede klassers waaronder onze vorige coach Tim, die zijn kampioenswedstrijd ging spelen voor Amsterdam. Flashing Heiloo was er met onze vriend Calvin. En ook topzangeres Anouk was er om haar zoon toe te juichen (Als die net zo goed leert basketballen als zijn moeder zingt, dan heeft Nederland er een goede eredivisiespeler bij over een tijdje!) Wat een sfeer…….!

Maar we kwamen natuurlijk om een wedstrijd te spelen! En die wonnen we door beheerst samenspel en door allerlei mooie datails: Een prachtige steal door Andries, de vertrouwde driepunter van Awaale, een mooie treffer van Jim, even later gevolgd door een benutte vrije worp (4 punten Jim! Ga zo door man)….Er werd zo lekker samen gespeeld dat uw verslaggever helemaal vergat te noteren wie er allemaal scoorden en hoeveel!  Eindstand: 18-40 in ons voordeel. Een dik verdiende derde plaats in deze poule!

Terug in De Bloemen restte ons nog één klus: Het AFSCHEID!  Awaale verlaat ons en gaat naar U-18 van Flashing Heilo…..Maar ook onze geliefde coach Fuad vindt het tijd om het stokje over te dragen. Nog één keer zetten het team en de aanwezige ouders hem in het april-zonnetje en bij de afscheidsspeech gaven zowel hij als de verzamelde ouders aan te hopen en te verwachten dat dit team verder intact blijft en als geheel , wellicht met versterking, door gaat (naar U-18?). Wij bedanken Fuad en Awaale zeer. We zullen Awaales spelverdeling missen (zeker als hij dat zo beheerst en ontspannen doet als in deze laatste wedstrijd!) en zijn driepunters (wie gaat die specialiteit overnemen jongens? Arnold misschien?) En Fuad gaan we missen als ervaren brein, leermeester, tactische  inspirator, etc. (stoelengoochelaar :). Kern van zijn boodschap: “Versterk het team, zoek in de vakanties elkaar op om te basketballen op het pleintje bij het politiebureau. Verbeter jezelf en verbeter zo het hele team en heb wat voor elkaar over!” Allerbeste Fuad, namens alle ouders en het team: Heel hartelijk bedankt en tot ziens!!

Om in de sfeer van de aanstaande troonwisseling te blijven en om luchtig afscheid te nemen van koningin Beatrix en ko…eeh coach Fuad heb ik een alternatief “koningslied” geschreven en dat heet: WISSELING VAN DE WACHT:   W.A.C.H.T. is: Willem Alexander Controleert Het Toffe-land, hopelijk met een basketbal in de hand!

Weemoedig Afscheid: Coach Hielp Team-U-16, dat was heerlijk om te zien!
Welke Aankomende Coach Helpt het Team, en vervolgt met ons de “dream”?

Tot slot, natuurlijk voor iedereen een gezellig troonwisselings-feest gewenst en een goede meivakantie en (alvast) een goede zomervakantie!

Dirk Zeeman

13 april – AU AU!

U-16 speelde afgelopen zaterdag, de dag nadat de LA-Lakers gelukkig de Play-offs haalden (ten koste van een blessure bij Kobe Bryant) in De Bloemen de return tegen Lisse, de waarschijnlijke nummer 1 in deze poule die zo goed samen speelt en zoveel scoort!

Hun spel werd 2 maanden geleden in Lisse tegen de SEA-DEVILS af en toe ontsierd door onsportief spel en overbodige fouten. Overbodig omdat ze technisch zo goed zijn dat ze toch meestal winnen!

Als contrast denk ik aan de Alkmaar Guardians van deze U-16 poule: Zij verliezen vaak, maar stralen veel positief speelplezier uit! (Ook denk ik wel eens aan mijn oude kung-fu sifu, die elke keer als ik weer briesend en bont en blauw gemept van een kleinere chinese jongen had verloren, zei “AU AU! Maar als jij weet waarom je verliest, ga jij ook een keer winnen! DENK POSITIEF!”):-)

Deze wedstrijd was gelukkig  sportiever en er viel genoeg te genieten van mooie akties van beide kanten. Het was  ook gewoon knap van Lisse dat zoveel (teveel) aanvallende rebounds gepakt werden en dat praktisch alle kansen benut werden . Jammer genoeg lukte dat onze jongens niet, op een enkele prachtige driepunter na! Er zal door onze jongens nog veel geoefend moeten worden op scoren onder druk. Maar dat is onze coach Fuad wel toevertrouwd en hopelijk gebruiken de teamleden na de laatste twee wedstrijden de zomer om lekker buiten eindeloos op een basket te schieten, vanuit ALLE HOEKEN.

Wie scoorden? Awaale en Yulan beiden 1x, Stefan 3x, Adam 5x en Andries 7x. Volgende keer krijgen we Alkmaar op bezoek. Komen jullie kijken?

Dirk Zeeman

23 maart – Streekderby

Zaterdag 23 maart speelde U-16 tegen Uitgeest en onze mannen waren vastbesloten te laten zien dat zij, SEA-DEVILS, toch echt het betere team zijn! Dat lukte ze ook aardig door snelle uitbraken en goed samenspel. En gelukkig hervond Yulan ook weer wat  van zijn oude vorm, met zijn 5 treffers! (Met wat meer geluk waren dat er 10 geweest!) Ook Stefan en Awaale lieten merken dat er met meer verschil gewonnen zou gaan worden van Uitgeest dan een eerdere keer in hún sporthal.

Er werd geconcentreerd en met zelfvertrouwen gespeeld, want  een meerwaarde van deze wedstrijd was natuurlijk dat veel spelers van beide teams elkaar kennen van school en van eerdere wedstrijden, die overigens met gering verschil door de SEA-DEVILS werden gewonnen.

De beloning voor voor het harde werk bleef dan ook niet uit voor Castricum: 1e kwart 10-6, 2e kwart 23-14, 3e kwart 29-23; Daar verslapte de Castricumse concentratie even, waardoor Uitgeest bijna langszij kon komen! Dat gaf ze de moed en energie om ook in het 4e kwart met een opleving te komen. Maar ons team bleef kalm en wist de score ondanks een paar tactische foutjes (bijvoorbeeld het verkeerd blokken van een Uitgeester poging tot het scoren van een driepunter, tegen het eind van de wedstrijd) op 39-34 te brengen door op tijd nog even gas te geven met slimme treffers.

Wie scoorden? Andries 2x, Awaale 3x, Adam 4x, Yulan 5x,  Stefan 6x.   Een heerlijke wedstrijd waarin veel gebeurde, inclusief een stoel langs de kant die van de spanning spontaan omviel!:-)

Vrolijk ‘wit’ pasen van Dirk Zeeman

9 maart – Het is geen schande…

…van een team te verliezen dat zo compleet is! Zaterdagavond 9 maart in Hillegom werden we ingemaakt door een basketbalmachine waarvan alle onderdelen klopten en die gelijkwaardig aan elkaar waren. Voor de helft waren het kleine jongens die hun geringe lengte compenseerden met grote snelheid en balvaardigheid. De rest had eveneens goede balbeheersing en inzicht en ze speelden allemaal samen alsof ze de basketbaljeugd van Barcelona waren.

Gelukkig zetten onze jongens van U-16 daar net  genoeg vechtlust en lef tegenover om er nog een spannende wedstrijd van te maken. Maar uiteindelijk bleek de individuele en gezamenlijke klasse van Hillegom voor de Sea-Devils te groot om qua score dichterbij hun te komen dan een achterstand van 6 punten, in het eerste kwart. In het 2e kwart werd het 34-24 voor de tegenstanders, in het 3e kwart 45-35 en in het 4e kwart werd het 61-41 voor Hillegom.

Wie scoorden? Stefan en Yulan beiden 6x, Andries 8x,  Awaale 9x en Adam 12 x.

Irritant was weer, net als bij die andere topper Lisse, dat een scorebord ontbrak. Daardoor bleef het enthousiaste publiek weer verstoken van de zo gewenste score-informatie. Ik vind dat alle teams, en niet alleen op dit niveau,  een scorebord moeten hebben, alleen al om het kijkplezier bij toeschouwers te vergroten zodat je een stukje noodzakelijke promotie van de basketbalsport levert EN een stukje noodzakelijke TRANSPARANTIE. Die doorzichtigheid willen we zien bij politieke leiders en bij topmanagers van banken (waar de wereldwijde crisis begon) maar OOK bij sport, want bij teamsport begint de samenwerking!

Dirk Zeeman

2 maart – Via Amsterdam naar Hillegom

Zo, dat smaakte goed! Gewonnen van de Amsterdamse Apollo-jongens afgelopen zaterdag in De Bloemen. En met afstand! Hoewel dat bijna nog mis ging toen enkele Sea Devils plotseling in het 3e kwart even niet leken te beseffen waar ze waren en wat ze aan het doen waren.

Dat verschijnsel dat we allemaal wel kennen als het puberbrein even kortsluiting lijkt te maken. We herkennen het, maar je moet toch even achter je oor krabben als een bal zomaar naar een tegenstander gegooid wordt, of iemand loopt zo lang te dribbelen dat de bal gestolen wordt, of de bal wordt zonder te kijken ergens heen gegooid, waarna een tegenstander de bal opraapt en in de ring gooit. Dat 3e kwart eindigde tegen de verhoudingen in dan ook bijna in gelijk spel: 19-18, waarmee een dikke voorsprong zo weggegeven was. Zo kan je tegen Hillegom of Lisse echt niet spelen!

Gelukkig kwam het met de terugkeer van de focus toch nog helemaal goed in het 4e kwart. De scherpte kwam terug en de eindstand werd 35-21.

Wie scoorden? Awaale 1x, Andries en Stefan elk 3x, Yulan 4x. Adam krijgt als center steeds meer de smaak van het scoren te pakken met 8 treffers. En treffers kunnen we aanstaande zaterdag in de topper tegen het zeer sterke (en lange!) Hillegom goed gebruiken. Succes jongens, ik ga genieten van die spannende wedstrijd (in Hillegom).

Dirk Zeeman

23 februari – Met 1 punt verschil……..

….WON U-16 afgelopen zaterdag in De Bloemen van Zaandam.  Beide ploegen verdedigden goed, waardoor de scores gelijk op gingen: 1e kwart 13-12, 2e kwart 22-26, 3e kwart 26-28…Misschien ging er wel zoveel energie in de ‘defence’ zitten bij beide teams dat de aanvallen eronder leden. Vooral onze jongens misten weer erg veel kansen. Als die allemaal benut waren was de eindscore VER boven de 50 uitgekomen, in ons voordeel.

Het leek echter of de CONCENTRATIE te lijden had (onder de vakantie?? Wie weet?)  want Zaandam had minder kansen, maar verzilverde ze wel veel vaker…..tot (ook) zij moe werden, waardoor het 4e kwart voor hun minder goed uitpakte en onze jongens konden winnen met 38-37. En hoewel we de jongens in het nabije verleden veel beter hebben zien spelen, was de wedstrijd wel gelijkwaardig, waardoor het voor de toeschouwers toch HEEL spannend was! Alleen jammer dat Arnold, die duidelijk geoefend heeft op het schieten van veraf, in de laatste seconde niet zijn bal in de basket zag verdwijnen!

Wie scoorden? Awaale 4x, Yulan 4x (o.a. driepunter), Adam 7x, Andries 2x en Jon Pall 1x.

Dirk Zeeman

9 februari – Lieve kleine jongens

Iedereen kent ze, sommigen ZIJN ze: die lieve kleine kinderen die jonger en kleiner dan gemiddeld lijken te blijven en die dat zelf ook weten en er ook gebruik van maken als mensen ze als zodanig behandelen. Psychologen hebben  zelfs een term bedacht voor dat manipulatieve gedrag: “Compensatiegedrag”.

Afgelopen zaterdag in het Zuid-Hollandse Lisse liepen ze er ook en ze speelden erg sterk met een fantastische balbeheersing en goed samenspel! Ze wonnen ook terecht van onze jongens van U-16. Ze wonnen zelfs met afstand in Lisse: 38-58! Maar….speelde dat sterke Lisse ook een mooie en dus SPORTIEVE wedstrijd?? NEE en dat was totaal onnodig: Ze lieten onze jongens struikelen, stapten op voeten, maakten sportieve fouten en speelden in woord en gebaar de vermoorde onschuld als de overtredingen WEL werden bestraft: “Wat deed ik dan fout?”

Het was frustrerend voor onze jongens dat er ook nog wat “thuis-gefloten”werd en in het eerste kwart kon ik 3 punten van Lisse totaal niet verklaren. Als klap op de vuurpijl was voor de toeschouwers de puntentelling niet zichtbaar, wat ook weer geen goede promotie is voor het basketbal! maar goed, ik snap ook wel dat scheidsrechteren en objectief blijven moeilijk is, helemaal als het je soms lastig wordt gemaakt door slim manipulerende LIEVE KLEINE JONGENS!…… Ben trouwens wel heel benieuwd wat de uitslag wordt als ze binnenkort bij ons in De Bloemen komen spelen!

Wie scoorden er? Stefan en Jim beiden 1x (prachtige actie van Jim, die trouwens ook weer heel goed verdedigde!), Arnold 2x waaronder een loepzuivere driepunter (je kan zien dat hij daar op geoefend heeft!), Adam en Yulan beiden 4x, en Awaale 8x .

Dirk Zeeman

2 februari – LEKKER GESPEELD, LEKKER GEWONNEN!

Soms speelt U-16 zo lekker dat alles vanzelf lijkt te gaan: Aanval, verdediging, samenspel, rebounds, scoren…. Dit was zo’n wedstrijd, afgelopen zaterdag 2 februari in Alkmaar-Noord.

Het spelplezier werd nog eens bezegeld door yells en onderlinge complimentjes (die zijn sowieso altijd meer effectief dan luide verwijten), en de spelers op de bank deden daarin actief mee. Resultaat: Een klinkende overwinning!

Vergeten was de verloren wedstrijd tegen Hillegom vorige week met alle gemiste kansen en weifelende acties. HIER stond een team waar de overtuiging vanaf spatte! Een team met zelfvertrouwen, geïnspireerd combinerend, sprankelend. Wat er al aan fouten gemaakt werd, werd even later weer recht gezet door vloeiende acties, steals en GOED GERICHTE PASSES. En een enkele verdwaalde slordige pass werd weer gevolgd door een perfecte rebound van iemand anders. Daardoor was het net alsof de spelers in elkaars fouten geen aanleiding zagen om de concentratie in het spel te laten verstoren. Met andere woorden, de spelers hadden er lol in en dat was een genot om naar te kijken, ook al omdat de sfeer in het team erg positief en stimulerend was! Als ze ZO komende zaterdag tegen het sterke Lisse weten te spelen, maken ze nog een goede kans om van hun ook te winnen. Zeker als ze zo weinig kansen missen als in deze wedstrijd!!

Wie scoorden? Renzo en Stefan beiden 1x, Yulan 5x (hij komt weer terug in zijn oude vorm!), Andries 6x (hij compenseerde een paar fouten met een paar supersnelle en -da’s belangrijker- effectieve acties), Awaale 6x (waaronder natuurlijk weer een driepunter) en Adam 7x (waarvan enkele juweeltjes  in de rebound!)

Verloop van de standen in de kwarten, alle gewonnen: 4-7,  10-21, 14-37,  22-54…. Zo lusten we er nog wel een paar. Sterker nog, zo krijgt de geïnteresseerde toeschouwer grote HONGER!

Zettummop in Lisse,  jongens!

Dirk Zeeman

26 januari – Benen op de grond

Op de misschien wel laatste gladde zaterdag van dit jaar gleden onze jongens van U-16 uit tegen het sterke Hillegom. We staan daardoor weer met beide benen op de grond want we verloren voor het eerst in de voor ons nieuwe poule-B waarin de ongeveer 6 teams behoorlijk gelijkwaardig aan elkaar lijken te zijn.

Deze tegenstanders misten heel weinig kansen en dat was meteen de reden dat we verloren want wij misten WEL veel kansen!

Natuurlijk staan de beste stuurlui aan wal, maar als je als toeschouwer geïnteresseerd zit te kijken zie je nou eenmaal veel: afgelopen zaterdag in De Bloemen viel het op dat wij veel kansen laten liggen als we onder druk worden gezet door een felle “defense” en deze jongens waren echt niet lang (er zaten zelfs een paar kleine knapen tussen!) Ze waren gewoon snel en fel en als team een geoliede machine waarbinnen de individuele spelers goed aan elkaar gewaagd waren. Weer veel “steals” en ondanks hun geringe gemiddelde lengte pakten ze veel rebounds.

Het lijkt me dat goed presteren onder druk alleen goed te oefenen is in echte wedstrijden, maar misschien weet onze coach Fuad daar wel iets op. Het is in elk geval een goede zaak dat we in deze poule voortdurend sterke tegenstanders ontmoeten die we allemaal een 2e keer moeten “bestrijden”. Om die reden verheug ik me op ALLE komende wedstrijden van U-16, want onze jongens zullen zich elke keer weer kunnen bewijzen. Tenminste…..als zij er lol in houden om zichzelf te verbeteren en zichzelf misschien wel als doel stellen beide benen op de grond te houden (niet per sé in letterlijke zin!) en MEER KANSEN TE BENUTTEN ONDER DRUK. Dan valt er voor ons supporters nog meer te genieten dan afgelopen zaterdag ook wel degelijk het geval was! Het was ook een eervolle nederlaag omdat de inzet er wel degelijk was! We kwamen alleen tekort in de afronding van de kansen.

Wie scoorden er? Andries 1x, Yulan 3x, Stefan 4x, Awaale 6x, Adam 8x. Stand na twee kwarten 24-30. Eindstand: 38-45.

Dirk Zeeman

20 januari – “Play hard”

Een harde wc-bril? Welnee, het is de yell die de teams in Uitgeest gebruiken bij hun wedstrijden. Maar werkt het ook? Het is maar net of je erin gelooft! In elk geval zal het ongetwijfeld indruk maken op sommige tegenstanders, maar gelukkig NIET op de mannen van U-16! Ik zeg expres “mannen” omdat de ontwikkelingen nog steeds door gaan: Een aantal spelers ontwikkelt zich  tot een mate van volwassenheid in hun spel.

Bijvoorbeeld DOOR HET HOOFD KOEL TE HOUDEN  bij ruw spel. Dat ruwe spel  – hoewel nooit over de grens van sportiviteit! – is het handelsmerk van het Uitgeester U-16 met heel veel “steals” (afpakken van de bal) Als je daar rustig je eigen spel onder blijft spelen en je reageert door je bal met gebogen armen (ellebogen als stekels naar buiten gericht) te beschermen, dan laat je zien dat je ERVARING hebt (en een goede coach!) en een mate van volwassenheid.

De eerste scores waren voor de Sea-Devils, maar Uitgeest bleef goed bij en ze pompten elkaar moed in door te applaudiseren voor elkaars goede acties, met name als die wat brutaler waren zoals bij de regelmatige steals. Maar in tactisch opzicht bleef  Castricum elke keer een streepje voor. In dat opzicht waren de 3-punters (3 stuks!) van Awaale van grote waarde, ook al omdat Yulan voorin niet helemaal scherp bleek te zijn. ondanks een paar mooie acties.

De wedstrijd was door de gelijkwaardigheid erg spannend en het was doodzonde dat dat in Uitgeest niet werd bekrachtigd door functionerende scoreborden, waardoor bijna NIEMAND (inclusief de coaches!) de exacte stand wist! Een groot MINPUNT!

De stand na 2 kwarten was 19-20 in ’t voordeel van onze duivels. Eindstand: 35-39 in ons voordeel.

Wie scoorden? Awaale 7x, waarvan dus 3 vanachter de 3-punts lijn, Yulan 2x, Andries , Stefan , en Adam alledrie 4x. En na afloop reden we naar huis door een lichte sneeuwstorm! Maar als je net een spannende wedstrijd gewonnen hebt, is dat geen probleem. De 2e overwinning op rij in poule-B!

Dirk Zeeman

12 januari – POULE B!

U-16 speelde afgelopen zaterdag in Zaandam voor het eerst in poule -B en het werd meteen de spannendste wedstrijd sinds tijden!
De Zaandammers waren met 13 man, wij met 7.  Na 3 minuten stonden we al met 6-0 achter!

Maar na het traditioneel zwakke begin (alleen de vriendschappelijke wedstrijd tegen Heiloo in de kerstvakantie openden we sterk…..maar die verloren we!) kwam het even gebruikelijke herstel en na het 2e kwart stonden we voor met 20-15. Dat kon doordat er steeds beter verdedigd werd en er werd daarna goed opgebouwd aangevallen en er werd goed gekeken wie vrij stond. Dat laatste was lastig omdat ook Zaandam goed verdedigde!

Ook het 3e kwart liet zien dat de teams gelijkwaardig waren. We kwamen zelfs weer even achter te staan. Toch werd het nog op tijd 30-27 voor de DEVILS. Daarna was het vreemd om te zien dat Zaandam wat minder goed ging verdedigen, waardoor onze jongens met een goede focus de wedstrijd konden beslissen: 44-40 voor de SEADEVILS.

Wie scoorden er? Adam en Awaale elk 7x, Andries 5x, Renzo 3x, Stefan 1x.

De 1e overwinning in poule-B is binnen!! Goed zo U-16 en coach Fuad!!

Dirk Zeeman

15 december – TWEEDE PLAATS VOOR U-16!

….Is dat nou jammer, 2e plaats en geen kampioen? Zou kunnen want het kan altijd beter! Maar de insteek MOET zijn: Geweldig jongens, wat een RESULTAAT! Voor het eerst in deze poule en dan maar één (1, ÉÉN!) keer verliezen en dat was dan ook tegen onoverwinnelijke reuzen (afgelopen jaar althans!) uit Hoofddorp.

Afgelopen zaterdag speelde U-16 tegen de andere vereniging uit Hoofddorp. Dit team speelde ook voor het eerst in deze poule, nadat ze vorig seizoen kampioen U-14 waren geworden. Ze hadden zelfs 2 coaches mee in Hoofddorp, van wie een hun geregeld nog harder instructies  toeriep dan onze coach Fouad naar de SEA DEVILS! Dat leek in het 1e kwart goed te werken want Hoofddorp opende de score en won met goed samenspel het 1e kwart: 17-8! Maar ja, onze start is praktisch altijd zwakjes en de tegenpartij was gewoon feller en miste weinig kansen.

Werk aan de winkel dus voor onze coach! Kon hij de focus en het zelfvertrouwen terug brengen nu onze jongens de hoofden al een beetje lieten hangen…..?  Natuurlijk! Na een paar time-outs wisten de Zeeduivels zich weer te herpakken in het 2e kwart en werd de achterstand terug gebracht tot 3 punten verschil: 26-23.  De wederopstanding zette zich na de pauze voort en het 3e kwart eindigde in een duidelijke voorsprong: 31-43!

En in het 4e kwart bleek wie ECHT het betere team was en werden weinig kansen meer gemist door onze jongens, die niet voor de 2e achtereenvolgende keer wilden verliezen van een Hoofddorps team: De SPORTIEVE wedstrijd eindigde in een klinkende Castricumse overwinning: 35-55. Dat verhoogde, voor ons althans, de toch al erg prettige sfeer in Hoofddorp! Dit was naar mijn mening ook een overwinning van de MENTALITEIT: Je kan ALTIJD terug komen van pech en achterstand door wilskracht, overtuiging en FOCUS!

Jon Pall en Adam scoorden elk 1x, Andries 5x, Stefan 6x, Yulan 9x en Awaale 7x, waarvan 1 driepunter……En dat was jammer genoeg ook zijn laatste voor U-16, want in 2013 verlaat guard Awaale ons team om ingelijfd te worden bij U-18/U-20. Namens alle ouders en spelers van U-16 wil ik hem bedanken voor zijn inzet en we hopen dat hij voor zijn “toekomstige” team (hij was al geregeld reserve speler voor ze)  net zo belangrijk zal worden als hij bij U-16 was. En verder wens ik iedereen gezellige feestdagen, en TOT VOLGEND JAAR! …. “1,2,3,TEAM!”

Dirk

8 december – “REUZEN”

De topper van U-16 tegen de reuzen van Hoofddorp begon zaterdagavond met een zeer terechte 1-minuut stilte ter nagedachtenis aan grensrechter Richard die werd doodgeschopt op een voetbalveld in Almere. Het is goed om bij stil te staan: sport dient om lichaam en geest sterker te maken en om een positieve team-geest te ontwikkelen. Sport dient NIET om zwakke karakters een uitlaatklep te bieden in de vorm van agressie en respectloos geweld!

Toen de wedstrijd begon werd al snel duidelijk dat dit een ongelijke strijd zou zijn. De drie Hoofddorpers van meer dan twee meter waren natuurlijk heel moeilijk te blokken. Daar moet je ervaring en inzicht voor hebben en veel lef. De overige Hoofddorpers waren veel kleiner maar ze waren allemaal snel en fel en de bal ging goed rond voor hij weer terecht kwam bij de reuzen, die ook praktisch alle rebounds pakten.

Kort gezegd was Hoofddorp in De Bloemen met hun TEAMSPEL veel te sterk en ze moeten zo gauw mogelijk een paar poules hoger gaan spelen! De uitslag (18-59) was gelukkig wel minder extreem dan wat Hoofddorp in deze poule gewend is , wat toch toe te schrijven was aan een aantal goede verdedigende acties van onze jongens.

Dirk

2 december – DE GROTE KRACHTMETING KOMT ERAAN!

In de nationale basketbaltempel DE APOLLOHAL in AMSTERDAM, thuisbasis van het hoofdstedelijke eredivisie-basketbalteam, speelden onze U-16 jongens de laatste wedstrijd vóór de grote krachtmeting tegen Hoofddorp komende zaterdag in DE BLOEMEN.

Misschien is het goed dat er zóveel mis ging in deze wedstrijd tegen een “minder” team. Het moet voor onze coach nu makkelijker zijn om onze zwakke punten nog eens duidelijk aan te stippen: Als je zó makkelijk ballen laat afpakken en als je zóveel kansen mist, zeg je eigenlijk tegen je tegenstander: “Loop maar over me heen!”

Onze jongens leden veel balverlies en misten veel mooie kansen. Als je dat tegen Hoofddorp doet WEET je dat je gaat verliezen! …Maar gelukkig voor de SEA DEVILS miste Amsterdam óók veel kansen, waardoor Castricum op beter team-spel en op rebounds(!!) kon winnen!

Wie scoorden er? Jon Pall 1x, Awaale 3x, Stefan en Yulan beiden 4x, Adam en Andries beiden 8x. Eindstand: 31-57 in ons voordeel.

Ik hoop dat komende zaterdag DE BLOEMEN zal uitpuilen van enthousiaste ouders en andere supporters, die onze jongens naar hun sterkste wedstrijd van het jaar zullen juichen! EN ik hoop dat álle spelers zich met hart en ziel en HOOFD op de mooiste wedstrijd van dit seizoen zullen werpen! Ze KUNNEN winnen, maar dan moeten ze dat ECHT willen, om zo niet alleen van Hoofddorp te winnen, maar ook van zichzelf!

Tot zaterdag!
Dirk

10 november – On your guard(s)!

Het overkomt ook topteams in de eredivisie voetbal: worstelen met een team dat ergens onderaan staat. Bij basketbal kan het echter zo zijn dat zo’n “minder” team bestaat uit slechts 5 man. Die 5 man kunnen nog best wel eens winnen van een groter en beter team!

Dat gebeurde bijna afgelopen zaterdag in de Bloemen bij U16. De “reus” van het Amsterdamse team, Mustafa, scoorde veel en na het eerste kwart stonden de Sea Devils achter: 15-16. In het tweede kwart kwamen we weer op stoom: 32-28. Toch was het niet goed genoeg en geleerde technieken leken door sommigen vergeten. De coach bleef echter rustig en liet het gemodder bewust doorgaan…tot de rust.

In de pauze kregen de jongens de opdracht om de eerste 20 minuten te vergeten en opnieuw te beginnen. Toen begon de wedstrijd pas echt en hier past een pluim voor de guards Awaale en Andries. Er werd goed gekeken en goed gescoord. Awaale 9x, Adam 10x (rebounds!), Yulan 6x, Stefan 4x, Renzo 3x, Jon Pall 2x en Andries en Arnold elk 1x.

En wat de coach al verwacht had gebeurde natuurlijk: Amsterdam ging uit vermoeidheid veel fouten maken en zo kon het net van de Sea Devils zich sluiten.

EINDSTAND 69-48.

Dirk

3 november- “Storm”

Op de dag dat de New York Knicks de Miami Heat met afstand versloegen in het door orkaan Sandy geteisterde New York, versloegen onze eigen Sea Devils U16 de Zandvoortse Lions. En ook in Zandvoort stormde het een beetje en daarom begon Castricum ook stormachtig.

Na het fluitsignaal plukte Adam op de middenlijn de bal uit de lucht en 4 tellen later lag diezelfde bal al in het Zandvoortse net via Stefan. Het was duidelijk dat Stefan er zin in had, want hij scoorde deze keer het meest, 7x!, net zo vaak als Yulan die ook grote zin had.

Awaale scoorde 3x, Arnold 2x, Andries 5x, Renzo 1x en Adam 4x (waarvan 1 in de allerlaatste seconde).

Uitslag 1e kwart 2-16, 2e kwart 10-26, 3e kwart 16-36 en EINDSTAND 23-52 voor de Sea Devils.

Een stormachtige overwinning!
Dirk

27 oktober – LCP uit

Zelfs… als onze mannen van U16 een mindere dag hebben met een mindere vorm (vakantie, geen training) kunnen ze nog winnen! Nadat alle supporters eerst thee hadden gedronken in Uitgeest, op Cnollenbijter 24, kwamen we kort na het startschot binnen in de koude zaal van de Uitgeester LC Players.
Dat team maakte al snel hun “yell” waar: “play hard”, want ze speelden ruw en maakten erg veel fouten.

En hoewel dat het spel van de Sea Devils erg verstoorde (Yulan en Adam werden al gauw gedekt door 3 man), hielden ze gelukkig wel de hoofden koel, waardoor de wedstrijd niet ontaardde in onsportiviteit.  De wedstrijd was wel harder en minder attractief, want er werd minder gescoord. Dus deze keer geen supporters “wave”.

Stefan had enkele knappe uitbraken. Hij en Yulan scoorden 5x, Andries 4x, Awaale 3x en Adam 2x.

EINDSTAND: 29-37 in ons voordeel. Tóch weer gewonnen!

Dirk.

20 oktober – Iedereen scoort!

Even leek het erop dat virussen en de herfstvakantie roet in het eten zouden gooien afgelopen zaterdag in De Bloemen bij U16. Maar het ontbreken van enkele spelers werd goed opgevangen door de rest van het team.

Natuurlijk was het in het eerste kwart een kwestie van aftasten en zoeken tegen de Mapleleaves uit Heemskerk. Maar met alerte begeleiding van coach en hulpcoach werd er een sterke wedstrijd neergezet waarin iedereen scoorde!

Awaale, Yulan en Adam leken een wedstrijdje om de hoogste individuele score te doen. Awaale scoorde 7x (2 driepunters), Yulan 7x en Adam 5x. Jon Pall, Arnold en Jim elk 1x. Na de 1e helft van de wedstrijd werd er in de 2e helft flink uitgelopen.

EINDSTAND: 50-24. U16 blijft ongeslagen aan kop staan.

Dirk

6 oktober – Speelvreugde!

In mijn vrije tijd speel ik in een band en bij repetities is het soms chaotisch: soms staat iemand minutenlang een riedeltje te oefenen en dan gaat iemand anders er doorheen jengelen of drummen. Maar… als er opgetreden wordt is iedereen scherp en is er FOCUS en speelvreugde!

Ik denk dat het bij wedstrijden van ons U 16 team net zo is. Ik weet niet of zij het zo voelen, maar als je als supporter naar ze kijkt en je ziet hoe, zoals afgelopen zaterdag tegen de Haarlemse “Onze Gezellen”, de zoneverdediging goed lukt en hoe er in rebounds soms prachtig gescoord wordt met wegdraaiende sprongen en met steeds meer techniek… dan moeten ze zelf toch ook genieten?!

Wat dan ook niet tussen alle sportiviteit in past is dat een speler zich erg kwaad maakt. Zelfbeheersing zorgt ervoor dat de scherpte in het spel blijft en dat je blijft sámen spelen: “1,2,3, TEAM!” Toch vond ik het een heerlijke wedstrijd en het lijkt alsof de topscorers elkaar per wedstrijd aflossen!

Yulan en Awaale waren nu iets uit vorm, misschien omdat ze ook nog met U18 een wedstrijd gingen spelen, maar een goed team vangt dat op.

Wie scoorden er? Adam 8x, Yulan 5x, Stefan en Andries 4x, Awaale 2x, Jon Pall en Arnold 1x.

EINDSTAND: 48-24. Wéér een overwinning.

Dirk

29 september – Amsterdam Noord

Vlakbij het Ronald McDonald Sportcenter ligt sporthal De Weeren. In deze mooie hal wonnen onze jongens van de U16 ook hun tweede wedstrijd in de nieuwe competitie.

Het blijft heerlijk te kijken naar een team dat wil winnen en dat zich daarvoor inzet. Met de focus zit het wel snor, maar in verdedigend opzicht valt er nog veel te verbeteren, aldus onze coach. Nou, dat voorspelt veel leuks deze competitie!

Bijna iedereen scoorde weer deze wedstrijd: Awaale 6x, Yulan 9x, Adam 3x, Stefan en Andries 2x, Arnold, Jon Pall en Renzo elk 1x.

EINDSTAND 46-33 voor de Zeeduivels.

Dirk

22 september – De eerste klap is een daalder waard!

Het basketbalseizoen is weer losgebarsten voor onze kampioenen van U16, die nu een paar poules hoger spelen. En met het zelfvertrouwen van basketballers met ervaring gingen de jongens de eerste wedstrijd tegen Heerhugowaard in.

En hoewel er veel mis ging (balverlies en gemiste shots), bleek de focus die er vorig seizoen was er nog steeds te zijn! Juist als er dingen fout gaan is het moeilijk om die scherpte in het spel te houden. Kán je dat, dan ben je volwassen aan het worden!

Het eerste kwart tegen Heerhugowaard eindigde in een spannend 10-8. Maar daarna liepen we steeds meer uit: 23-16, en na de “theepauze” 31-22 en 46-29.

Iedereen scoorde: Awaale, Andries en Jon Pall 2x, Adam, Renzo en Arnold elk 1x.

Stefan en Yulan verzilverden met resp. 6 en 8 treffers het vaakst de scherpte van het hele team waarvan elk lid op zijn eigen manier hard werkte.

EINDSTAND: 46-29.
Dirk.

——
Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de u16 jongens 1 pagina? Mail de webmaster!