Seizoen 2012-2013: U20/22 Dames

Speelsters Historie
Anouschka Hilferink 2011-2012
Romany Hilferink 2010-2011
Rosa Knebel 2009-2010
Malou Maartens 2008-2009 (u18m)
Judith Oreel
Louise Pierneef
Sara Spil (bs D1)
 Xanthe Veldhuis  
Trainer/coach: Cees Castricum

Kampioenen!

De meiden van U20/U22 hebben op 21 april in een zinderende wedstrijd het kampioenschap binnen gehaald. Op 22 april werden de bijbehorende versierselen uitgereikt. Nogmaals van harte gefeliciteerd namens het bestuur!

u22kampioen2013


Judith, Louise, Rosa, Cees, Anouschka, Romany,   Xanthe, Sara, Malou

Verslagen

21 april – Vier jaar later op herhaling!

Na in de afgelopen jaren steeds meegestreden te hebben voor het kampioenschap, werd nu in  De Rijp tegen direkte medekandidaat Waterland de titel behaald. In 2009 presteerden deze dames als U18 team in een U20 poule dat voor het laatst.

In deze U22 poule, waarin alleen LCP ietsje sterker was, maar buiten mededinging meedeed, werden de meeste wedstrijden op verdedigende kwaliteiten beslecht in het voordeel van de dames U 22 van The Sea Devils.

Zo ook tegen Waterland. In de wetenschap dat zij een goede press konden neerzetten, hadden de dames goed getraind om die press uit te passen. In eerste instantie lukte dit matig maar naarmate de wedstrijd vorderde werd hun press, met name door Malou, volledig weggespeeld. Dat het tot het eind een spannende wedstrijd bleef, hadden wij meer aan onszelf te danken dan aan de tegenstander. Zij konden, wederom, niet uit de voeten tegen onze zone. Wij weigerden echter te profiteren van hun falen door regelmatig de aanval te verklunzen.

We denken maar zo, het zullen de zenuwen wel zijn geweest.

Gelukkig hebben wij dan nog een speelster die zich daar niets van aantrekt. Van de 38 punten scoorde Anouschka er 28. Maar het was vooral de verdediging die dit mogelijk maakte. Elke door Waterland misgeschoten bal betekende een potentiele break en met name Anouschka profiteerde daar buitengewoon goed van.

Omdat zowel Rosa als Sara naar de kant moesten met 5 p-tjes, werd het laatste kwart een gevecht op karakter. En ook daarin toonden de dames zich ijzersterk. Waterland kwam tot tweemaal in de eindfase weer terug. Wij bleven echter ons eigen spel spelen en konden in de laatste minuut nog tweemaal Anouschka lanceren. Zij kon alleen afgestopt worden met het maken van fouten. Aan de vrije worplijn trokken wij langzaam maar zeker de wedstrijd naar ons toe. Eindstand 34-38 voor de zeeduivels uit Castricum.

De cijfers: 1e kwart 12-6 achter, 2e kwart 14-12 achter, 3e kwart 24-22 achter, eindstand 34-38 winst.
P-tjes: Sara 5, Rosa 5, Romany 4, Louise 3, Malou 2, Anouschka 1, Xanthe 1.
Scores: Sara 4, Louise 2, Xanthe 2, Romany 2, Anouschka 28,
V.W: 6 uit 10 = 60%

Een trotse coach.

13 april – “One to go”.

Tegen The Challengers konden wij ons geen fouten veroorloven. Deze westrijd moest gewonnen worden om in de laatste wedstrijd het karwei af te kunnen maken. En dat deden wij dan ook. Eindstand 53-39 op het sheet, in werkelijkheid 50-42. De laatste driepunter van The Challengers werd bij ons geschreven.

Beide teams begonnen, zoals verwacht met een man-to-man. De strijd ging dan ook gelijk op. Stand na 10 minuten 13-12 voor de meiden uit Hoofddorp. In het tweede kwart ging The Challengers een press spelen die wij moeiteloos omzeilden. Binnen 5 minuten sloegen wij een gat van 13 punten. Daarna dachten bij ons een aantal speelsters dat 1 tegen 5 ook moest kunnen. Gevolg stand bij rust 26-28. Weg voorsprong.

Afgesproken om in het derde kwart weer te gaan passen en zodoende de press te omzeilen. Inmiddels stond The Challengers in een zone zodat het aan beide kanten moeilijk scoren werd. Stand na derde kwart 34-33 voor The Devils.

In het vierde kwart het oude recept uit de kast getrokken. Onze floating zone. Gevolg, The Challengers wisten pas in de zevende minuut hun eertse velddoelpunt te scoren. Wij waren inmiddels al 11 punten weggelopen. Daarna wedstrijd uitspelen met als cadeautje de laatste driepunter van een Hoofddorpse die bij ons werd bijgeschreven.

Volgende week zondag de laatste wedstrijd tegen concurrent Waterland in De Rijp.

Scores: Sara 14, Louise 2, Xanthe 7, Rosa 4, Romany 4, Anouschka 19.

V.W. 15-5 = 33,3%

23 maart – Bij nacht een man, bij dag een man!!

U 22 dames tegen Apollo, ofwel op een zondag spelen “after the night before”. Uitslag 52-28 voor de zeeduiveltjes.

De laatste wedstrijd voor Judith voordat zij op studiereis gaat. De laaste twee wedstrijden, en een eventueel kampioenschap, kan zij er helaas niet bij zijn. In deze wedstrijd manifesteerde zij zich door een paar mooie afstandsschoten en dito passes.

Apollo staat stijf onderaan in de poule en zou voor ons geen problemen moeten opleveren. Dat deden zij ook niet, want dat doen wij onszelf wel aan. Na een flitsende start in het eerste kwart, 1-12 na 10 minuten, lieten wij het in het tweede kwart liggen. Ruststand 9-18.

Afgesproken om in het derde kwart weer feller te gaan verdedigen en meer acties te maken richting ring. Pas in de 5de minuut kwam dit kwart goed op gang. Drie maal op rij konden wij naar de vrije worplijn. Slecht 1 punt werd er gescoord. het was wel de opmaat naar meer scores omdat Apollo in foutenlast kwam. Zo eindigde het derde kwart nog positief. 13-34.

In het vierde kwart deden wijzelf het ook wat rustiger aan. De foutenlast begon ook te tellen. Er liep een hele goede scheidsrechter die dacht dat hij op eredivisie niveau aan het fluiten was. Opmerkelijk was wel dat wij zeker een twintigtal lay-ups hebben gemist. Anders was de uitslag veel hoger uitgevallen dan 28-52 voor de Devils. Misschien toch de “night before”!!

Scores: Sara 10, Louise 2, Judith 6, Xanthe 9, Romany 19 (v.w 5 uit 7 =71%), Anouschka 12.
V.w. team 13-6 = 46%.

16 maart – Hard werken loont!!!

In de warming up was het al opgevallen dat Challengers veel lengte had. Dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel. Onze taak dus om die lengte onder het bord weg te houden en daarna te profiteren van hun, waarschijnlijk, mindere snelheid bij het terugverdedigen.
Afgesproken werd dus dat de dames keihard zouden werken in de man to man en geconcentreerd proberen te spelen in de overschakeling.

Dat lukte bijzonder goed. Verdedigend waren we top en kon Challengers er bijna niet door komen. Bij de Devils maakte het niet uit wie er in het veld stonden, iedereen was gefocust en werkte keihard in de verdediging. Daar pakten wij de wedstrijd. Het wachten was op de break of het uitspelen van de setplay. Tekenend was wel dat wij zowel verdedigend als aanvallend de meeste rebounds hadden.
In het tweede kwart vluchtte de tegenstander in een zone. Wij pikten de draad echter snel weer op door onze schutters te positioneren. Enkele rake schoten zorgden er voor dat wij steeds verder uitliepen, Ruststand was 29-10.

Het was te verwachten dat Challengers in de overige kwarten ook zone zouden blijven spelen. Voor ons maakte het niet uit, wij bleven de ballen raak schieten en de break lopen.
Het vierde kwart werd wat matig door de vermoeidheid van sommige spelers. Er werd aan beide kanten niet meer gescoord, buiten een aantal vrije worpen. Eindstand 51-26.
Conclusie: Verdedigend ijzersterk, aanvallend goed en veel beweging en het voornaamste, een teamprestatie.

Scores: Sara 9, Louise 7, Xanthe 8, Rosa 6, Romany 5, Anouschka 12, Malou 4.
V.W. 17-7=50%

9 maart – Dames U 22 herpakken zich.

In de eerste wedstrijd tegen Mapleleaves hadden wij het moeilijk tegen het beweeglijke spel van deze tegenstander. Ook nu moesten wij in de eerste twee kwarten toestaan dat zij regelmatig tot scoren konden komen door een goede passing en schot. Zelf hadden wij wat problemen in de aanval en overschakeling, teveel balverlies en ondoordachte acties.

Na de rust een iets andere opstelling in de zone-defense. Dat resulteerde in een betere break en een voorsprong. Dat zette Mapleleaves onder druk en zij gingen forceren. Dat was in ons voordeel en zo konden wij een achterstand van twee punten met de rust ombuigen in een voorsprong van acht punten na het derde kwart.

Het vierde kwart was “Hilferink-time”, de gezusters gingen als steekmuggen tekeer en bezorgden de tegenstanders het nodige ongemak. De voorsprong werd zodoende, mede namens het afstandsschot van Malou, nog verder uitgebreid. Eindstand 45-31.

Scores: Louise 2, Xanthe 4, Rosa 2, Romany 7, Anouschka 22, Malou 8.

2 maart – Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Dat is de enige hoop/conclusie die je zou kunnen trekken uit de heenwedstrijd tegen LCP. Slechter als dit kan niet. In de thuiswedstrijd tegen LCP stonden wij er en speelden wij zoals afgesproken. In deze uitwedstrijd speelden wij met “holle” hoofden en waren geen schim van een gedisciplineerd spelend basketbalteam.

Dat doet niets af aan het feit dat LCP op alle fronten beter speelde. Ook de scheidsrechters waren niet van invloed want zij floten uitstekend. De wedstrijd was sportief en zonder wanklank. Wij moeten het echt bij onszelf zoeken. Weten waar je mee bezig bent, hard werken,  nadenken en juiste beslissingen nemen. Het komt te vaak voor dat een aantal spelers in een wedstrijd “niet aanwezig” zijn.

Nu over de wedstrijd. Verdedigend begonnen wij goed. In een kleine zone, zodat LCP gedwongen werd tot afstandsschoten. Dat lukte goed. In de overschakeling die wij vervolgens speelden gooiden wij alle ballen weg. Dat is niet de eerste keer dat ons dat overkomt. Het zorgde er wel voor dat er na 5 minuten nog steeds niet gescoord was door beide partijen. Een gemiste kans om de tegenstander onder druk te zetten en jezelf goed in de wedstrijd te spelen.

Vervolgens trok LCP het initiatief naar zich toe. Zij reageerden veel sneller in de rebound, verdediging en persoonlijke duels. Als je op die punten jezelf niet kan terugknokken in de wedstrijd, speel je alleen nog maar mee.

Volgende week tegen Mapleleaves en dan verwacht ik van iedereen volledige inzet, spelen met passie en hoofd en datgene wat geleerd is op de trainingen.

Scores: Sara 3, Louise 3, Xanthe 6, Rosa 1, Romany 2, Anouschka 6.
V.W. 16-6 = 37,5 %

23 februari – Dames U22 – LCP 39-32

In de uitwedstrijd, eind oktober, hadden wij op een nogal grove manier kennisgemaakt met dit team. We zeggen maar zo, voor het betere duw- en trekwerk moet je in Uitgeest zijn.

Gelukkig leren wij daar ook van. In een zeer kleine zone kregen zij geen kans om die tactiek te gebruiken. Als zij al inside kwamen stonden wij  met teveel verdedigers er om heen. Bovendien hadden de scheidsrechters al snel door dat eerst duwen en daarna scoren niet de manier is om basketbal te spelen.

Daardoor werd LCP gedwongen tot het nemen van schoten. Met name in het tweede kwart pakte dat goed uit en konden wij de rebounds pakken en overschakelen naar de break. Het gevolg was een voorsprong van 8 punten met de rust.

Na de pauze was het de bedoeling om weer sterk te verdedigen en te proberen de break te lopen. Wij konden echter niet voorkomen dat LCP naderbij sloop. In de laatste vier minuten van dit kwart kregen wij de verdediging weer onder controle en konden wij, middels mooie scores van Judith en Louise, weer uitlopen tot 6 punten.

Het vierde kwart leverde een beeld op van een snel aanvallende ploeg, LCP, en een passende ploeg wachtend op een goede schotkans of inside pass. Zo werden een aantal aanvallen schitterend afgerond en de overwinning veilig gesteld.

Volgende week uit tegen LCP. Te hopen is dat er nu eindelijk eens goede scheidsrechters staan. Uiteindelijk zullen wij het toch zelf moeten doen. Gevechtspak aan, helm op en schieten met scherp dames, dat is de opdracht.

Scores: Sara 7, Louise 2, Judith 2, Xanthe 8, Rosa 6, Romany 7, Anouschka 4, Malou 3.
V.W. 14-7=50%

9 februari – Dames U22 – Waterland 45-38

Met in het achterhoofd de wetenschap dat Waterland heel moeilijk tot scoren komt tegen een zone, begonnen wij met een man-to-man. Anouschka kon er na haar blessure ook weer bij zijn. De laatste wedstrijd tegen Waterland had zij hen alle kanten van het veld laten zien. Deze wedstrijd werd een ander verhaal. De coach van Waterland had een truc in petto en zette ons snel onder druk door een press met double-teaming. Het bleek voor onze meiden vaak niet mogelijk om de bal snel naar voren te krijgen zodat de break er bij ons werd uitgehaald. De keren dat het wel lukte was ook wel gelijk raak.

Zo werd het een wedstrijd met twee gezichten. Waterland dat onmachtig was tegen onze zone-defense en The Sea Devils dat moeilijk uit de press wist te komen. Het verschil werd uiteindelijk gemaakt door een aantal open breaks vanuit balverlies door Waterland.  In de laatste minuut stond bij beide teams de vlag en werd het een vrije worpen festival. Viermaal mochten wij naar de lijn, slecht 2 van de 8 werden benut. Toch geknokt en in de zone verdediging goed overeind gebleven, zodat wij de overwinning naar ons toe konden trekken.

Scores: Sara 6, Louise 2, Judith 2, Xanthe 6, Rosa 2, Romany 3, Anouschka 18, Malou 6.
Vrije worpen: 18-5=31,3%

19 januari – Mapleleaves- The Sea Devils 36-24

Gelukkig nog twee toeschouwers. Slechte scheidsrechters, slechte tafel (moest als bezoeker steeds weer controleren of ze het wel goed deden) en slecht gespeeld. Verder geen commentaar.

Scores: Sara 10, Xanthe 2, Rosa 4, Romany 4, Malou 4.

12 januari – De finalepoule. The Sea Devils U22 – Apollo U20. Eindstand 40-36

Ingedeeld in de finalepoule van het district, mochten wij aantreden tegen de dames van Apollo. Zij kwamen met 6 vrouw sterk opdagen, evenals wij omdat Anouschka en Judith gebleseerd zijn.

De vorige wedstrijd tegen hen eindigde in een walk-over, mede dankzij de vele breaks die toen werden gelopen. Blijkbaar hadden zij hier lering uit getrokken door nu de gehele wedstrijd zone te spelen. Wij waren dus genoodzaakt om bij balbezit direct druk te zetten door middel van de break en mocht dat niet lukken, de zone uit elkaar te passen voor een open schot.

Break lopen lukte niet erg goed. Het passen tot er een open schot zou komen wel. Toen echter liet zich het gebrek aan training zien. Te weinig schoten vielen goed, duidelijk een gebrek aan ritme. Ook bij de vrije worpen liet zich dat gelden. Zes op zestien is veel te weinig. Gelukkig hadden wij een voordeel aan onze lengte. Het  waren dan ook de centers, Louise, Xanthe en Sara die het merendeel van de punten voor hun rekening namen.

Toch kwamen wij de gehele wedstrijd niet los van Apollo. Zij bleven aanhaken en behielden de gehele wedstrijd kans op de overwinning. Dat was meer te danken aan de vele kansen die wij misten dan aan het spel van Apollo. Tegen Mapleleaves zullen wij een stuk scherper moeten zijn willen wij ook daar een goed resultaat boeken.

Scores: Sara 8, Louise 8, Xanthe 11, Rosa 2, Romany 7, Malou 4.

14 december – Winst op vrijdagavond  in De Rijp.

Bij aankomst bleek er een bijeenkomst te zijn van camperaars die midwinter gingen vieren. Dus volle bak in de kantine. Wij speelden in de kleine zaal. In2Work bleek een team te zijn van jonge speelsters waarvan wij er vorig jaar ook al enkele hadden ontmoet, maar toen in het shirt van Early Bird.

Eerste kwart               Tweede kwart   Derde kwart                    Vierde kwart 
 Anouschka  Malou  Judith  Anouschka (v.w 2-1)
 Xanthe (3tje)  Anouschka (v.w. 2-0)  Sara  Anouschka
 Anouschka  Anouschka  Anouschka (v.w. 2-1)  Anouschka (3tje)
 Anouschka  Anouschka (v.w. 2-1)  Xanthe
 Anouschka  Anouschka  Romany (v.w. 2-0)
 Sara  Louise (v.w. 2-0)  Anouschka
 Malou
 Anouschka
 Anouschka
 13-13  22-17  27-31  35-43

Uit de scores blijkt  dat het gros van het team niet goed in de wedstrijd zat. Sommigen lieten zich een beetje overbluffen door de tegenpartij. Naarmate de wedstrijd vorderde werd dat minder en konden wij, dankzij de snelle breaks van Anouschka, onder de druk uitkomen. Helaas moesten wij in het tweede kwart al vluchten in de zone-defense. Omdat de tegenstander hoofdzakelijk de bal over de kop rondspeelde en probeerde om hun nr.12 of 8 vrij te krijgen voor een schot, konden wij vrij gemakkelijk na balwinst overschakelen naar een break.

Eindconclusie: Te veel speelsters niet goed in de wedstrijd. Wel volle inzet en geloof in een goede afloop. De zone redde ons en natuurlijk de beste speelster van het veld Anouschka.

Scores: Sara 4, Judith 2, Xanthe 5, Anouschka 28, Malou 4.
V.W.: 12-3=25%

8 december – Dames U22 stelen hart van de coach.

Niet om het te reanimeren met een defibrillator maar met een volwassen pot basketbal.

Tegen Apollo begonnen wij, zoals in de laatste wedstrijden gebruikelijk, weer flitsend. Sara heeft nu heel goed door naar wie zij de bal moet tikken met de sprongbal en dat leverde nu voor de derde keer op rij al direkt een score op. De man tot man deed daarna zijn werk. We veroverden direkt de bal en Anouschka haar eerste schot was een rake driepunter. Hoe goed kan je een wedstrijd beginnen. Pas in de vierde minuut van het eerste kwart kon Apollo hier iets tegenover stellen.

Wij bleven doorscoren en gingen het tweede kwart in met een stand van 15-8.

Door niet goed opletten, niet iedereen wist wie zij moest verdedigen, kon de tegenstander terukomen tot op 1 punt. Daarna kregen wij de wedstrijd weer onder controle. Hoewel wij steeds meer moeite kregen met het aanvallende fysieke  spel van Apollo. Eigenlijk konden zij maar een ding, dribbelen over een blokje en dan keihard naar de ring toewerken. Het koste ons een aantal P’tjes en drie verdedigers voordat wij de nr. 5 van de tegenpartij van de ring weg konden houden. Louise nam die taak op zich en deed dat uitstekend. Ook Judith stond goed te spelen, zowel verdedigend als aanvallend (forward, center en guard) hield zij de controle en speelde een uitstekende wedstrijd. Ruststand 28-22.

Het was overduidelijk dat de manier van spelen van Apollo ontregeld kon worden door een zone verdediging neer te zetten. Dat bleek ook direkt. Apollo liep zich steeds vast in onze verdediging en wij liepen in 5 minuten tijd uit naar een voorsprong van 18 punten. Toen ging Apollo spelen met een hoge post maar dat gaf geen soelaas. Zij scoorden nog twee maal tegen ons vier maal, zodat de stand na het derde kwart 48-26 werd.

Het vierde kwart werd een formaliteit. Apollo ging van afstand schieten wat resulteerde in een berg aan rebounds en de daaropvolgende breaks. Er werd aan onze kant flink doorgewisseld en Judith en Rosa bekroonden hun optreden met respectievelijk een mooie driepunter en twee breakjes.

Valt nog te memoreren dat Malou weer ouderwets op dreef was met haar schot en dat het hele team hard gewerkt heeft en als team een volwassen wedstrijd neerzette. Eindstand 67-32

Scores: Sara 11, Louise 5, Judith 5, Xanthe 8, Rosa 6, Romany 6, Anouschka 18, Malou 8.

V.W: 9-3=33,3 %

1 december – Gezocht: 2e hands defibrillator

Want dat heeft de coach van U22 dames wel nodig als het zo doorgaat. Tegen de Challengers uit Hoofddorp werd in 30 seconden bijna de wedstrijd weggegeven. Met zeven speelsters afgereisd naar Hoofddorp doch slechts zes beschikbaar, Louise was ziek. The Challengers daarintegen hadden de beschikking over negen speelsters. Dat werd dus uitkijken voor de foutenlast.

Een wedstrijd die bepaald werd door 5 speelsters van beide kanten. De rest zat of niet in de wedstrijd of wist niet goed genoeg wat te doen met de wisselende verdedigingen. Ook dat maakte de wedstrijd interessant, de coach van The Challengers vluchtte al snel in een zone-defense. De aanval bij onze dames viel gelijk stil en wij konden geen oplossing vinden voor de geboden kansen.

In het eerste kwart gingen wij voortvarend van start. Na 5 minuten stonden wij 13-5 voor. Enkele wissels en te snel uitgevoerde aanvallen zorgden ervoor dat wij gedurende de rest van dit kwart nog maar 1 maal het net wisten te vinden. Stand 14-15.

In het tweede kwart liepen wij weer snel weg.  stand na 5 minuten, 14-23. De tegenstander ging over naar een zone en bij ons duurde het een “eeuwigheid” voordat wij doorhadden waar het “gat” in de verdediging van de tegenstander te vinden was. Ruststand 22-24.

Na de pauze de wedstrijd weer op “dood” gezet. Dus ook maar in een zone. Zoals al vaker gebeurd is, loopt het dan een beetje gelijk op maar is het niet om aan te zien hoe er geworsteld wordt om kansen te creeren. Bovendien zakte ons tempo dusdanig dat acties richting ring vrijwel kansloos waren. Stand na derde kwart 33-30.

In het vierde kwart terug naar de man-to-man, ondanks de foutenlast die wij al hadden. Afwisselend kwamen eerst wij en toen zij weer op voorsprong.
In een knotsgekke 2 laatste minuten forceerden wij een voorsprong van 4 punten middels een driepunter van Xanthe, een benutte vrije worp van Sara en nog een tweepunter van Anouschka. Met vier punten voorsprong gingen wij de laatste 30 seconden in. Niets aan het handje zou je zeggen, uitspelen die wedstrijd. Dat was ook precies de opdracht. Balbezit tegenstander en vrije worpen. Bij ons de eerste er uit met 5 maal P. Tegenstander scoort niet op de vrije worpen. Balbezit Sea Devils en een worp op de break, ver over de medespeelsters heen, over de achterlijn.  Balbezit tegenstander, P-tje van onze kant en twee vrije worpen. De tweede gaat er uit met 5 maal P. Een vrije worp raak. Louise moest noodgedwongen toch nog het veld in. Balbezit voor ons met de opdracht uitspelen die wedstrijd. Maar wat zie ik daar, een breakkans, gooien dus en jawel ver over de medespeelster heen over de achterlijn.  Balbezit tegenstander en score. Verschil een punt. Weer balverlies, de tegenstander krijgt nog twee kansen maar scoort niet. Gewonnen 44-43.

Daarom is basketbal zo’n leuke sport. Er kan in heel weinig tijd heel veel gebeuren. Maar of het goed voor je hart is……????

Scores: Sara 15 pnt. (v.w.8-5 en 3xP),  Louise 20 seconden gespeeld 1x nuttige P, Judith 0 pnt en 0xP, Xanthe 13 pnt  (5xP), Rosa 0 pnt. (v.w. 2-0 en 0xP), Romany 5 pnt. (v.w. 6-3 en 5x P) Anouschka 11 pnt. en 0x P.

Scores bij Challengers: De nr. 22 scoort 23 punten, meer dan de helft!!!

17 november – Veni, Vidi, Vici

Onze Haarlemse concurrent, Onze gezellen, was deze zaterdag onze tegenstander. Al enkele jaren spelen wij met wisselend succes tegen deze meiden. In de thuiswedstrijd hadden wij nog met 8 punten klop gekregen, maar nu waren wij toch echt van plan onze huid zo duur mogelijk te verkopen.

Onze warming up was al vrijwel klaar toen de tegenpartij ook eens wat ging doen. Dat kwam tot uiting in de wedstrijd. Wij starten furieus en liepen de ene na de andere break. Ook de centers lieten zien wat zij in huis hadden en zo sloten wij het eerste kwart af met 23-9.

In het tweede kwart ging O.G. zone spelen en het duurde bij ons lang voordat bij iedereen weer het besef binnenkwam: “Hoe te spelen tegen een zone”. Onze riante voorsprong werd dan ook rap ingeleverd en de ruststand werd 29-23 in ons voordeel.

Na de rust moesten wij noodgedwongen, foutenlast, ook in de zoneverdediging. Er werd aan beide zijden moeizaam tot scoren gekomen. Zoals gebruikelijk bij zone-spel zakte het tempo en was het moeizaam zoeken naar een goede scoringskans. Na het derde kwart stonden wij nog steeds 6 punten voor 38-32.

In het vierde kwart bleef het moeizame zoeken naar scores. Een aantal gemakkelijke kansen onder het bord werden om zeep geholpen, wat resulteerde in een 43-40 stand in de vierde minuut. Na enkele wissels vonden Xanthe en Anouschka het wel genoeg en ging de turbo er nog een keer op. De ene na de andere break vloog O.G. om de oren en met een fraaie score in de laatste minuut bracht Anouschka de eindstand van 53-42 op het scorebord.

Goed ingelopen (beloond in het eerste kwart), blijven knokken, goed verdedigd (zone in het vierde kwart potdicht) en als team gespeeld.

Scores: Sara 8, Louise 2, Judith 2, Xanthe 6, Rosa 8, Romany 3, Anouschka 24.
V.W. 10-7=70%

10 november – Slaap, kindje slaap????

Een uitwedstrijd tegen Alkmaar Guardians die, volgens de ranglijst, gewonnen moest gaan worden. Na een goede warming up de dames op het hart gedrukt om vooral “scherp” te beginnen. Bij de sprongbal stond de tegenstander niet goed en konden wij dus direct met een breakje scoren. Ook in de overige minuten van het eerste kwart waren wij de bovenliggende partij. Toch lieten wij, door minder goed verdedigen, de tegenstander terugkomen. Stand 10-10.

In het tweede kwart was de verdediging nog steeds niet in orde. Toch bleven wij regelmatig scoren zodat wij in het spoor van The Guardians bleven. Jammer dat bij een balinname van Alkmaar, met nog 2 seconden op de klok, niet iedereen de moeite nam om direct op zijn tegenstander te gaan staan waardoor zij nog een driepunter konden maken. Ruststand 23-20 voor Alkmaar.

Zoals al vaker voorgekomen is, starten wij in het derde kwart te laconiek. De verdediging was zo lek als een gatenkaas, mede door het niet terugverdedigen maar voor de bal te gaan. Het leverde de tegenstander een aantal vrije kansen onder het bord op. Pas in de laatste minuten konden wij weer wat terugdoen, maar het gat was al geslagen. Stand 40-31 voor Alkmaar.

Het vierde kwart toonde weer een Sea Devils dat aan het knokken sloeg. Er werd veel beter opgelet in de verdediging en ook aanvallend toonden wij wat meer lef. De tegenstander moest een aantal malen aan de noodrem trekken wat evenzovele malen een gang naar de vrije-worplijn opleverde. Wij waren nu wel scherp en scoorden uit 8 vrije worpen 6 maal. Met een mooie driepunter in de laatste seconden maakte Xanthe een eind aan een wedstrijd die, met een beetje meer nadenken en scherpte, niet verloren had hoeven te gaan.

Scores: Sara 9, Louise 2, Judith 2, Xanthe 7, Rosa 12, Romany 2, Anouschka 10.
V.W. 16-9=56%

3 november – U 22 dames revalideert.

Na het echec van de afgelopen weken wisten de dames van het U22 zich te revancheren tegen naaste concurrent Mapleleaves. Opdracht was om scherp te beginnen en gelijk volle inzet te tonen. Ondanks dat  wij maar met 6 vrouw waren, wisten wij met onze man-to-man de tegenstander onder druk te houden. Sara en Romany bepaalden de eerste minuten van de wedstrijd en zorgden voor een kleine voorsprong die in de laatste 3 minuten door Anouschka, Xanthe en Malou werd uitgebouwd tot een voorsprong van 7 punten na het eerste kwart. 17-10.

In het tweede kwart werd slecht gestart. De tegenstander kwam tot op twee punten in de vijfde minuut terwijl wij geen enkele score op het formulier wisten te krijgen. Daarna was het echter over. In de laatste vijf minuten van dit kwart scoorde Mapleleaves niet meer en wij 10 punten op rij. Ruststand 27-15.

Na de rust was de opdracht om direkt weer dominant aanwezig te zijn, en dat lukte. De tegenstander deed in dit kwart nog wel wat terug maar kon niet voorkomen dat wij nu ook weer verder uitliepen, mede dankzij twee goede blocks een een heel mooi passje van Judith dat fraai werd afgemaakt door Sara.
37-23.

Het vierde kwart werd een beetje rommelig met wat scores over en weer. Als wij het koppie er goed hadden bijgehouden, zou de score nog veel hoger zijn uitgevallen. De tegenstander geloofde er echter niet meer in en wij lieten ons een beetje meeslepen in hun spel. Anouschka beeindigde de wedstrijd met een fantastische driepunter, zowat van de middenlijn, en bepaalde eindstand op 49-32.

Scores: Sara 11, Xanthe 7, Romany 13, Anouschka 11, Malou 7.
V.W.: 8-2=25%

27 oktober – LCP en de randverschijnselen.

Ook deze keer was het wel en wee van de tegenstander belangrijker dan de focus op basketbal. Gelukkig was de inzet deze keer wel aanwezig maar de afwerking van het spel bijzonder matig. Wij begonnen in een zone om de tegenstander te dwingen tot het zoeken naar een schot. Dan is het wel belangrijk om te weten hoe je die zone moet spelen. Iedereen weet dat ook wel, want we hebben de zone in het vorige seizoen talloze malen met succes gespeeld. Maar de termen “doorschuiven”, “de ruimte dichtzetten”, “terugzakken” en “uitblokken” leken wel uit het collectieve geheugen gewist. Keer op keer wist de regenstander onder het bord te komen en te scoren.

Zie hier het beeld van de wedstrijd. En als je dan zelf moeite hebt met scoren, wordt het natuurlijk een heel lastige klus. Stand na het eerste kwart: 10-4 voor LCP.

In het tweede kwart gooide Romany het gas er op en met rust was de achterstand nog maar 5 punten: 18-13.

Het derde kwart zijn wij niet gestart, maar de tegenstander wel. In de achste minuut werd de stand 33-16. Toen kwamen wij ook tot de ontdekking dat de wedstrijd weer begonnen was en scoorden in de laatste twee minuten nog 7 punten. 35-23.

Het vierde kwart werd een formaliteit.

Eindstand 44-30.
Scores: Sara 4, Louise 1, Xanthe 4, Romany 9, Anouschka 7, Malou 5.
V.W.: 21-7=33,3%

20 oktober – The Sea Devils U22 dames – Onze Gezellen

Uitslag: 43-51
Aanwezig: 7 speelsters
Wakker: 2 speelsters
Belangrijkst: je eigen spelletje??
Koppie erbij: ????
Knokken: ????
Scores: Sara  7, Judith  2, Xanthe  5, Romany  4, Anouschka 20, Malou 5
V.W.: 27-12=44,4%

Doelstelling: volgende keer allemaal wakker.

6 oktober – Dames U22 verdedigt sterk. 89-34

Tegen een team dat al twee maal ruim had verloren, Wiringherlant U 20, was het zaak om geconcentreerd te blijven spelen. De tegenstander zag er toch wel vrij imposant uit en dankzij een stroef begin kwamen zij zelfs op voorsprong. Wijzelf leden tot de 4de minuut veel balverlies. Na een wissel kwam de score dan toch op gang. Tot de achtste minuut ging het gelijk op. Daarna verloor de tegenstander zich in eindeloos gedribbel en het zich vastlopen in onze verdediging. Keer op keer konden wij de bal veroveren en de break lopen. Tekenend voor de wedstrijd was wel dat Wiringherlant van de 8ste minuut eerste kwart tot de 8ste minuut derde kwart geen score wist te maken.

Zij raakten daardoor nogal gefrustreerd en compenseerden dat door fysiek te gaan spelen. Een aantal malen zelfs tot op het randje, zoals duwen in de rug bij een lay-up en het zetten van blokjes wat meer leek op een milde vorm van dwergwerpen.

Ondanks de onvriendelijkheden gingen wij gewoon door met scoren en bepaalden de eindstand op 89-34.

Kwarten: 18-11, 23-0, 20-4 en 28-19.
Scores: Sara 8, louise 2, Judith 9, Xanthe 8, Rosa 11, Romany 16, Anouschka 29, Malou 6.
Vrije worpen: 24-7 = 29,2% ????????

 

—— Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de u20d pagina? Mail de webmaster!