Seizoen 2014-2015: U16 Jongens

Spelers Via basketball.nl Historie
Dave Cretier Programma 2013-2014
Quinten Twisk Uitslagen 2012-2013
Davey Mulder Stand 2011-2012
Mark Reurts 2010-2011
Rick Limmen 2009-2010
Emiel Glorie 2008-2009
Pieter Brouwer 2007-2008
Nigel Tak 2006-2007
Sjoerd v.d. Plaat 2005-2006 
Luca Salari 2004-2005
Trainer/coach
Cees Castricum

Verslagen

18 april – Met opgeheven hoofd.

Afgelopen zaterdag mochten wij aantreden tegen de Kings in Den Helder. Ook nu beschikten wij over slechts 6 spelers vanwege blessures en ander ongemak. In Hoofddorp lieten wij de koppies een beetje hangen maar daar was nu niets meer van te merken. Tegen de Kings gingen wij brutaal in de aanval en veroverden in het eerste kwart zelfs een voorsprong. Helaas hadden de Kings de beschikking over twee “doordouwers” in de ware zin van het woord. Onverdroten beukten zij ons opzij op weg naar de ring. Het was zeer moeilijk om hen te verdedigen vanwege de kracht die zij hadden. Het eerste kwart eindigde daardoor toch nog in een lichte achterstand. 19-12.

Het tweede kwart liepen De Kings snel verder weg. Met name hun nummer 13 scoorde aan de lopende band. In de laatste vijf minuten van dit kwart begonnen wij terug te knokken en kwamen zo weer terug in de wedstrijd. Ruststand 35-21.

Na rust ging de strijd gelijk op en dat kwart wonnen wij met 1 punt verschil. Dichterbij kwamen wij niet, maar wij kregen wel meer grip op hun twee sterkste spelers. 50-37.
Het laatste kwart begon niet goed. We lieten de tegenstander teveel los. Na een time-out begonnen wij weer beter te verdedigen en speelden wij veel en tegen een naar de ring. Dat had succes. In de laatste vier minuten scoorden wij 12 punten tegen De Kings nul. Eindstand 64-52.

Goed gespeeld naar de mogelijkheden. Niet het koppie laten hangen maar doorvechten totdat je er bij neervalt. Dat is de juiste instelling. Bovendien goede aanvallen en een tegen een gespeeld.

Scores: Pieter 8, Emiel 2, Quinten 17, Dave 11, Rick 3, Nigel 11.

V.W. 12 uit 25 = 55%

11 april – U 16 laat zich slachten

Plotseling moesten wij het met nog maar 6 spelers doen vanwege blessureleed en overige b.b.h.h. (zie hier – red.). Met alleen Rick en Emiel nog als centers begonnen wij de wedstrijd met een alternatieve aanval. Daar moet je dan wel in geloven. De durf om dat te spelen was echter niet aanwezig. Hoofddorp, dat op de tweede plaats staat, profiteerde optimaal van het gebrek aan vertrouwen in onze aanval. Ook al ben je maar met zes man en mis je de lengte, gewoon doordouwen in die aanval en gaan voor die punten. Je hebt immers niets te verliezen.

De eerste twee kwarten ging het nog en speelden wij, zeker verdedigend, best goed mee. In de laatste twee kwarten lieten teveel spelers het koppie hangen en werd de score voor Hoofddorp onnodig hoog. Eindstand 72-24.

Scores: Emiel 1, Quinten 4, Dave 4, Rick 11, Luca 4.
V.W. 5 uit 10 = 50%

28 maart – Wedstrijd met irritaties.

De mannen van U 16 hebben het moeilijk in deze competitie met goede tegenstanders. Vandaag echter werd er aangetreden tegen KTC die, evenals The Sea Devils, onderaan de ranglijst staan. De uitwedstrijd was beslecht in ons voordeel dus vandaag moest er weer een overwinning inzitten. Dat pakte in het begin van de wedstrijd iets anders uit. KTC nam een voorsprong omdat wij de nummer 47 en 82 verdedigend niet onder controle konden houden. Het verdedigen was te slap en teveel gericht op balwinst dan de aanval van de tegenstander onmogelijk maken. Dat resulteerde in een stand na het eerste kwart van 7-9.

Het tweede kwart verliep gelijk aan het eerste totdat de coach van KTC zijn nummer 47 rust gunde. Dave profiteerde daar gelijk van door met een driepunter en een tweepunter de Devils langszij te brengen. In de overige minuten van dit kwart liepen wij weg en brachten zo een ruststand van 25-21 op het scorebord.

Na de rust nam Dave de verdediging van 47 op zich en dat gaf resultaat. Hij kwam minder vaak door en wij liepen uit naar een voorsprong van 8 punten na 5 minuten. De verdediging ging op volle toeren werken en dat resulteerde in een schitterende reeks scores van Pieter. In een ruk scoorde hij 4 tweepunters en een driepunter en de strijd was gestreden. Stand na derde kwart 48-35.

In het vierde kwart namen de irritaties toe. Ook van onze zijde gebeurden er wat “dingetjes” die niet bij het basketbalspel thuishoren. De scheidsrechters moesten alle zeilen bijzetten om er voor te zorgen dat de wedstrijd weer een normaal verloop kreeg. Vrijwel alle doelpogingen naar de ring toe werden ruw onderbroken en het gevolg was dan ook dat er meer tijd aan de vrije worplijn werd doorgebracht dan dat er werd gespeeld. Ook door ons werd er hard verdedigd maar meestal voordat er een gevaarlijke situatie ontstond. Het resulteerde in een gelijk opgaand vierde kwart dat uiteindelijk eindigde in een eindstand van 59-47.

Scores: Pieter 13 (1 drietje), Davey 2, Quinten 9, Dave 11(1 drietje), Rick 2, Nigel 3, Mark 19.
V.W. 4 uit 15 = 26% ???

21 maart – Koploper Apollo is snel en behendig.

Vooraf wisten wij dat het tegen Apollo een moeilijke wedstrijd zou worden. Toch begonnen wij zeer sterk. De pick and roll liep als een trein en na 7 minuten stonden wij met 10-2 voor. Na de wissels konden wij deze lijn niet doortrekken en gaven Apollo de kans om terug te komen. Stand 10-10.

In het tweede kwart werden wij geconfronteerd met het snelle spel van Apollo. Een normaal velddoelpunt kregen wij er niet meer in omdat wij veel balverlies leden tijdens het dribbelen. Wel mochten wij 10 vrije worpen nemen waarvan er vijf werden benut. Ruststand werd aldus 15-25.

Na rust verloren wij de grip op de wedstrijd helemaal. Teveel dribbelen en ondoordachte acties betekenden keer op keer balwinst voor Apollo met een score als gevolg. Pas in het vierde kwart kregen wij ons eigen spel weer een beetje onder controle en konden wij nog iets terugdoen. Voor de uitslag maakte het niet meer uit. Eindstand 30-58.

Scores: Pieter 2, Davey 1, Quinten 11, Rick 4, Luca 7, Mark 5.
V.W. 8 uit 16 = 50%

7 maart – Terechte winst.

Tot nu toe lukte het nog niet helemaal met U 16. Op de trainingen gaat het wel heel goed maar dat komt nog niet tot uiting in de wedstrijden. Tegen Onze Gezellen, die gelijk staat met ons, moest het gebeuren. Helaas begonnen wij weer heel slecht in het eerste kwart. Heel veel missers onder het bord en pas in de achtste minuut konden wij een score op het sheet krijgen. Gelukkig scoorde Onze Gezellen ook niet veel. Stand na het eerste kwart 9-4 voor O.G.

In het tweede kwart was het Davey-time. Vrijwel elke bal die hij in handen kreeg scoorde hij. Binnen 3 minuten kwamen wij op voorsprong en daarna ging hij vrolijk verder. De ruststand werd door Mark op 20-14 gebracht.

Dat O.G. na de rust iets van plan was werd al snel duidelijk. Door balverlies aan onze zijde werd de stand in de  8ste minuut gelijkgetrokken. Tijd voor een Time-out. Dat wierp zijn vruchten af. In de laatste minuut scoorden wij nog driemaal en gingen het vierde kwart toch nog met een voorsprong in, 32-28.

Het vierde kwart opdracht gegeven om goed te verdedigen en sneller naar voren te spelen. Bovendien lagen er kansen voor de een tegen een. Dave knoopte dat goed in zijn oren en ging regelmatig richting ring. Al snel werd onze voorsprong groter en was het voor O.G. een gelopen zaak. Eindstand 50-38 voor The Sea Devils.

Een minpuntje: Ik denk dat we zo’n 20 lay ups gemist hebben.

Scores: Pieter 2, Mark 2, Quinten 6, Emiel 4, Nigel 4, Dave 8, Davey 22, Luca 2

V.W. 2 uit 3 = 67%

7 februari – The Sea Devils U 16 versus Den helder Kings U 16

Geen verslag bij afwezigheid van de trainer. Uitslag: 31-42

Scores: Pieter 2, Davey 6, Dave 7, Luca 4, Nigel 2, Mark 10
V.W; 0 uit 3 = 0%

31 januari – 4 uit 25 en met 1 punt verloren.

Dat zijn veelzeggende cijfers. Vijfentwintig vrije worpen kregen wij te nemen, slechts 4 gingen door het netje.

De wedstrijd begon moeizaam. Onze Gezellen had ook een lange center staan, maar dat was niet de oorzaak van de achterstand die langzamerhand opliep in het eerste kwart. Het was met name onze eigen verdediging die te gretig was of niet goed oplette. De punten werden, bij wijze van spreken, gratis weggeven. Stand na het eerste kwart 14-7 voor O.G. Vrije worpen Sea Devils in dit kwart 1 uit 8.

In het tweede kwart meer de pick and roll gespeeld en dat had succes. Davey en Mark namen vrijwel de gehele productie voor hun rekening en dat resulteerde in een ruststand van 22-24.

Direct na rust pakten wij het initiatief en langzamerhand gingen wij er op en erover. Helaas werden er ook nu weer veel vrije worpen gemist en was het verschil na het derde kwart slechts 1 punt. 34-33.

In het vierde kwart moesten wij doordrukken. Vol overgave gingen wij de strijd aan en zowel Sea Devils als O.G. lieten geen enkele makkelijke score toe. Gevolg was dat er veel aan de vrije worplijn werd gebivakkeerd. Negen maal mocht er vrij worden afgedrukt, geen enkele bal raak. O.G. mocht 12 maal naar de vrije worplijn, vier raak. Dat zorgde ervoor dat wij uiteindelijk met 1 punt verloren. Eindstand 40-41.

Scores: Pieter 2, Davey 8, Quinten 9, Dave 5, Nigel 2, Mark 14.
V.W. 4 uit 25 = 16%.

17 januari – Voortaan alleen nog maar de laatste twee kwarten!!!

Laten wij daar maar mee beginnen. Na de pauze gingen wij beter spelen in de aanval, vooral op technisch gebied. Minder balverlies, beter overzicht enz. zorgden er voor dat Apollo niet meer de break kon lopen. Het was dan ook niet zo gek dat we deze twee kwarten wel wonnen.

Wij reisden af met slechts 6 spelers. Twee zieken en een blessure zorgden er voor dat het team danig gewijzigd aan de wedstrijd begon. Zonder spelverdelers, maar wel 4 centers en twee forwards werd het onmogelijke verwacht. Maar ook onder deze moeilijke omstandigheden moeten wij het hoofd koel houden en zo goed mogelijk presteren. We begonnen wel goed, kwamen op voorsprong en verloren daarna keer op keer de bal in de aanval. Het was duidelijk dat sommige spelers veel moeite hadden met de nieuwe positie waar zij stonden. Toch blijven de basis-fundamentals hetzelfde, waar je ook staat. Goed passen, goed vangen, spelen met het gezicht naar de basket, bal hoog houden en overzicht bewaren, dat alles mankeerde er aan. Bovendien dribbelden wij weer te veel en te diep waardoor Apollo met hun snelle jongens veel ballen afpakten. Ja, en dan raak je een beetje gefrusteerd en ga je forceren in plaats van samen spelen.

In de rust nogmaals verteld dat het belangrijk is om vooral de bal hoog te houden en rechtop te blijven spelen. Nu ging het een stuk beter. Apollo kon geen break meer lopen en werd het verdedigen voor ons ook makkelijker. Bovendien experimenteerden wij met Rick als spelverdeler en dat is een openbaring. Rick was balvast en deed de goede dingen. Petje af.

Kwarten: 14-2, 16-5, 7-8, 4-9. Eindstand 41-24
Scores: Davey 2, Quinten 6, Rick 7, Nigel 2, Mark 7.
V.W. 2 uit 8 = 25%

10 januari – Strijd der giganten

Tegen een bekende tegenstander uit de vorige competitie, KTC, traden wij, evenals de vorige keer, aan met 8 spelers. Helaas is Sjoerd gestopt met basketbal omdat hij de sport niet meer zo leuk vond. Oke, kan gebeuren. Ook Luca was niet aanwezig vanwege andere verplichtingen.

Deze keer wel met Quinten en Mark. En zoals verwacht werd het weer een gevecht tussen de twee centers. KTC heeft ook een bijna twee meter lange center. Mark moest daar de gehele wedstrijd tegen op spelen. Als de tegenstander naar de kant ging dan Mark ook en als hij er weer inkwam, kwam Mark er ook weer in. Deze tactiek werkte goed. Beide spelers scoorden evenveel in de wedstrijd dus werd het verschil gemaakt door de overigen.

KTC is een leuke tegenstander en er werd dan ook sportief gespeeld. Dat bleek wel in het eerste kwart. Wij liepen snel uit door scores van Dave en Mark. Helaas lieten wij de tegenstander in de laatste drie minuten terugkomen. 12-12.

In het tweede kwart begonnen Rick en Davey zich ook met de score bemoeien en liepen wij weer snel uit naar een voorsprong van 7 punten. Maar ook nu konden wij dat niet vasthouden zodat wij gingen rusten bij een stand van 22-25.

In de rust nog doorgenomen hoe wij de lange center van KTC moesten gaan verdedigen. En nu ging dat veel beter. Hij scoorde in het derde kwart nog maar tweemaal en zijn medespelers waren hun aanspeelpunt kwijt. Zodoende konden wij door mooie scores van Quinten, Nigel en Dave uitlopen naar 10 punten voorsprong. Helaas leverden wij nog wat punten in zodat de score na drie kwarten 32-38 was.

In het vierde kwart was het zaak om door te blijven spelen, vooral in de verdediging, zoals we al deden. Toch werden er verdedigend een paar kleine foutjes gemaakt waardoor de tegenstander terug kon komen tot op 1 punt. Mark had zijn tegenstander volledig in de greep en de coach van KTC wisselde hem. KTC kreeg er van af dat moment geen bal meer in en Mark, Quinten en Dave grepen deze kans aan om het gat te slaan. Toen na 4 minuten de lange man van KTC er weer in kwam was het te laat. Eindstand 42-50.

Goed verdedigd, heel goed dat na slechts twee trainingen het nieuwe aanvalssysteem al werkte en wij lieten de tegenstander zien dat wij gekomen waren om te winnen. Dat is de juiste mentale houding.

Scores: Davey 5, Quinten 10, Dave 14, Rick 3, Nigel 2, Mark 16.
V.W. 4 uit 12 = 33% ???

13 december – Eerste helft seizoen zit er op.

Conclusie, we hadden het niet makkelijk. In de eerste helft van het seizoen moet je maar afwachten waarbij je wordt ingedeeld. We begonnen met twee makkelijke wedstrijden. Daarna kregen wij de goede ploegen tegenover ons. Voor sommige van ons team was het wel even wennen aan het hogere niveau. Ook op technisch vlak valt er nog veel te verbeteren, schieten, een tegen een uitblokken e.d. zal nog veel aan gewerkt moeten worden.

Tegen Challengers, een team dat optimaal gebruik maakt van hun technische vaardigheden, maakten wij het onszelf weer te moeilijk. Het vele balverlies deed ons in korte tijd al de das om. Binnen vijf minuten stonden wij al dik 10 punten achter. Gelukkig hadden wij wel scheidsrechters die in de geest van de wedstrijd floten en een sportieve tegenstander. Zodoende kregen wij toch wel de gelegenheid om een aanval op te zetten, deze werd echter te vaak verprutst door slecht afmaken en onnodig dribbelen. De pick en rolls liepen wel heel goed, maar ja de scores he?

Het verdedigen gaat wel steeds beter. The Challengers waren echter te goed. Al hun spelers beschikten over een bijzonder goede schottechniek en ze speelden rustig en weloverwogen hun aanvallen. Het was dan ook geen schande om van dit team te verliezen. Eindstand 89-37.

Scores: Davey 4, Quinten 7, Dave 8 (2 driepunters), Sjoerd 2, Luca 7 (1 driepunter), Mark 9.

In januari beginnen wij in een nieuwe poule met twee oude bekenden, KTC en Hoofddorp. Op 10 januari starten wij tegen KTC uit.

6 december – L.C.P. is groter en sterker.

Deze Uitgeesters hadden zeker flink boerenkool met worst gegeten, stevige jongens met veel kracht. Zij staan dan ook niet voor niets bovenaan. Toch begonnen wij niet slecht. Tot 11-11 in de achtste minuut bleven wij bij ten koste van flink wat p’tjes.

Jammer was wel dat de scheidsrechters slechts oog hadden voor wat hoger dan anderhalve meter plaatsvond. De tegenstanders benutten hun kracht en massa op een lager niveau. Het vasthouden en op ongeoorloofde wijze blokkeren van looplijnen werd helaas niet gezien.

Aan de andere kant moeten wij als team dan blijven doorvechten om toch datgene te kunnen doen wat wij willen. Namelijk een aanval opzetten. Dat het vooraf duidelijk was dat ons team tegen dit “geweld” het onderspit zou delven, oke. Maar de frustratie bij de spelers zat ergens anders.

Het was dus gewoon maar doorgaan en de wedstrijd uitspelen.
Eindstand: 31-74
Scores: Pieter 2, Emiel 2, Quinten 5, Dave 9, Rick 2, Luca 7, Mark 4.

29 november – Welk boek zal het worden?

De Musketeers (Een voor allen, allen voor een) of Remy (alleen op de wereld)? Tegen een Hoofddorp wat zeker niet beter was dan wij zouden kunnen, werd het Remy. Wij begonnen ongeïnspireerd aan het karwei. Te slap, verdedigend weer teveel voor de bal in plaats van de man te verdedigen, aanvallend krachteloos en veel te veel alleen. Teamspel zat er niet in. Het resulteerde in een stand na het eerste kwart van 8-0 voor Hoofddorp.

In mijn gehele carrière nog nooit meegemaakt dat er een nul stond na 10 minuten spelen. Na de jongens goed wakker geschud te hebben ging het in het tweede kwart een stuk beter. Wij liepen in tot op 4 punten. Daarna echter liep Hoofddorp weg door zeer slecht verdedigen van onze zijde. Als je je man keer op keer laat weglopen dan roep je de problemen op. Elke keer weer kon een speler van Hoofddorp achter iemands rug weg lopen en een score maken. Wij weten heus wel dat je moet staan tussen bord en aanvaller, maar teveel spelers staan tussen bal en aanvaller. Ruststand derhalve 22-11.

Na rust van hetzelfde laken een pak. Veel te vaak gingen wij voor individueel succes. Gevolg, vastlopen na een dribbel, een geforceerd schot en de medespelers die alleen maar staan toe te kijken. Dat zal echt beter moeten willen wij in de komende wedstrijden en de tweede helft van het seizoen succes behalen. Het moet fanatieker, meer samenspel, minder dribbelen, goede techniek bij het schieten en vooral met je koppie erbij.

Op de training laten wij zien dat we het wel degelijk kunnen, nu nog in de wedstrijd.
Eindstand 50-21.

Scores: Pieter 4, Emiel 4, Davey 3, Quinten 4, Dave 4, Luca 2.
V.w. 9 uit 24 = 38%

22 november – The Sea Devils bezorgd koploper rillingen.

In het eerste kwart konden de U 16 Devils goed partij geven aan Landsmeer, tot nu toe nog ongeslagen. Wij wisten zelfs op voorsprong te komen door een een zeer gedegen verdediging en knappe aanvallen. Reden voor de coach van Landsmeer om veel te wisselen. Dat hielp, wij stonden na het eerste kwart toch achter met 12-13.

In het tweede kwart liet Landsmeer zijn ware kracht zien. Mede omdat wij veel balverlies leden door domme acties in de aanval konden zij snel een groot gat slaan. Pas in de vijfde minuut kon Dave met een knappe driepunter iets terugdoen. Door het slechte tweede kwart gingen wij rusten met een stand van 17-30 in het voordeel van Landsmeer.

In het derde kwart kwam het geheime wapen van Landsmeer in stelling. Een klein jochie, hooguit 1 meter 40, dat de ene driepunter na de andere door het netje liet vliegen. Ook anticipeerden zij zeer snel op het balverlies van ons door gelijk de break te lopen. In het vierde kwart bleef dat gewoon doorgaan. Ook tegen dit soort tegenstanders is het van belang om rustig te blijven spelen en de aanvallen goed op te zetten in plaats van eigen acties te ondernemen of geforceerde doelpogingen te maken. Nu werd het verschil onnodig groot en dat had niet gehoeven. Toch ook lichtpuntjes, de verdediging gaat steeds beter en zeker in het eerste kwart speelden wij zeer goed in de aanval.

Scores: Davey 10, Quinten 9, Dave 4, Rick 4, Nigel 6, Mark 12.
V. W. 2 uit 8 = 25%

8 november – Goed tegenstand tegen Apollo.

Apollo had in de voorgaande wedstrijden hoge scores behaald. Het is dan ook een team met een aantal snelle kleine spelers, maar ook een drietal grote jongens. Om niet gelijk al tegen een forse achterstand op te lopen werd er gestart met de ervaren spelers. dat kwam niet helemaal uit de verf. Verdedigend was het goed, wij hielden de tegenstander in dit eerste kwart op tien punten, maar aanvallend lieten wij het liggen. Lay-ups en makkelijke breaks werden niet afgemaakt. Zodoende werd de stand na het eerste kwart 10-5 voor Apollo.

In het tweede kwart ging het heel wat beter. Er werd flink doorgewisseld en iedereen verdedigde uitstekend. Nu gingen de ballen er aanvallend wel in en dat bracht een ruststand op het bord van 18-16 voor Apollo.

Ook in het derde kwart nogmaals op het hart gedrukt dat de verdediging het belangrijkst is. Het mocht niet baten, enkele van onze spelers waren de weg af en toe kwijt en dan is het wel heel makkelijk scoren voor de tegenpartij. Je moet echt weten wie je verdedigt en doe dat met volle overgave. Pas dan kan je aan je eigen scores denken. De stand na het derde kwart was inmiddels opgelopen tot 35-24 voor Apollo.

In het vierde kwart ging het weer beter. We gingen gelijk op en kwamen zelfs weer een beetje terug. Jammer dat wij in de laatste minuten te veel bezig waren met randzaken en niet met het spelen van basketbal. Daardoor kon Apollo toch weer uitlopen en de eindstand brengen op 47-36.

Op zich een goede wedstrijd. Verdedigend, behoudens het derde kwart, de tegenstander in toom gehouden. Aanvallend teveel gemist, lay-ups en breaks die niet gemaakt werden kostten ons bij elkaar wel een punt of 16. De eindstand had er dus heel anders uit kunnen zien!!!

Scores: Pieter 2, Davey 3, Quinten 5, Rick 4, Sjoerd 2, Luca 14 waaronder 4 driepunters op 5 schoten, Nigel 2, Mark 4.
V.W. 4 uit 10 = 40%

1 november – JBC te sterk voor The Sea Devils.

Op zaterdagmiddag naar Julianadorp, buiten is het 21 graden celsius en binnen net zo. Met een voltallig team aantreden tegen JBC dat al enkele hoge uitslagen had gemaakt. Afgesproken werd om in ieder geval de verdediging goed proberen neer te zetten. JBC beschikte over drie lange centers en had dus veel power onder het bord. Zaak was om goed uit te blokken en zelf de rebound te pakken. Dat lukte niet helemaal, we lieten ze teveel onder de ring komen waardoor JBC veel aanvalsrebounds kon pakken en daaruit scoren. Aanvallend konden wij geen vuist maken door te chaotisch spel en het daaruit voortvloeiende balverlies. Er werd te snel geschoten en de makkelijke lay-ups gemist. Alleen Quinten onttrok zich aan de malaise door een paar scores.

Stand na eerste kwart 14-4 voor JBC.

In het tweede kwart nog steeds onrustig spel. Wel werd er beter naar de ring toegewerkt door middel van pick and roll. Dat lukte goed. helaas het afmaken is nog steeds een probleem. Toch nog 6 vrije worpen waarvan er slechts een werd benut. Als je er drie extra ingooit loop je in, nu blijft het gat gelijk. Ruststand 26-15.

Na rust lieten wij het weer eens lopen. Het gebeurt te vaak in de wedstrijden dat wij na rust niet geconcentreerd genoeg beginnen. We liepen een achterstand van 20 punten op die in de laatste minuten van dit kwart teruggebracht werd tot 16 punten door een paar mooie scores van Pieter en Mark.

In het vierde kwart was het weer chaos troef. We kregen uitgelezen kansen om de break te lopen, het passen was echter ondermaats waardoor wij niet bij konden blijven en zelfs inlopen. Eindstand 51-30. Een lage score voor The Sea Devils die, als er wat beter was gepasst en de lay-ups wat beter waren benut makkelijk boven de 40 had kunnen zijn.

Scores: Pieter 4, Davey 1, Quinten 6, Rick 4, Luca 2, Mark 13.
V.W. 4 uit 14 = 29%

25 oktober – Beverwijk maatje te groot.

Met een volledig team naar De Walvis in Beverwijk. Daar troffen wij een tegenstander met een speler van ongeveer 2 meter. Gelukkig mocht Mark weer meedoen zodat wij ook iemand van 2 meter in konden zetten. We begonnen de wedstrijd met de spelers die op de training hadden laten zien dat ze er zin in hadden. Toch kregen wij het gelijk al moeilijk omdat de grote center van Beverwijk vrijwel niet was af te stoppen. Hij beschikte over goede center-moves en was continu gevaarlijk. Na 5 minuten was de stand 18-0 voor Beverwijk.

Tijd voor wat wissels. Onze lange center kon nu ook laten zien wat hij in huis had. En dat was op verdedigend gebied gelijk een stuk beter. In de laatste 5 minuten van dit kwart kwam Beverwijk niet meer tot scoren en werd de stand na 10 minuten 18-9 voor Beverwijk.

Het tweede kwart gingen wij goed door. Omdat hun lange man niet meer uit de verf kwam werd hij maar gewisseld. Gevolg was wel dat wij steeds meer dichterbij kropen en de stand na 7 minuten in de tweede helft 18-14 was. Verdedigend dus 12 minuten lang geen score toegestaan. Heel knap.

Daarna verslapten wij echter een beetje en lieten iets teveel toe in de laatste drie minuten. Ruststand 29-21.
Het derde kwart begonnen wij slecht en ongeconcentreerd. Tot de achtste minuut scoorden wij niet en lieten Beverwijk alle ruimte. Daardoor konden zij uitlopen naar 43-23. In het vierde kwart ging het wel weer iets beter en kwamen wij iets terug. Maar ook in dit kwart lieten wij het in de laatste minuten weer lopen. Eindstand 58-33.

Als je een goede tegenstander hebt, goed verdedigen, geen fouten maken en keihard blijven knokken tot het eind aan toe. Dat leer je op de trainingen, dus komen allemaal en proberen om wat je op de trainingen leert ook toe te passen in de wedstrijden.

Scores: Pieter 4, Davey 4, Quinten 7, Luca 2, Nigel 2, Mark 14
V.W. 1 uit 10 = 10% ????

Volgens mij is een score van Sjoerd bij de tegenstander neergeschreven.

11 oktober – Nipt verlies tegen KTC. 48-44.

Met acht man sterk togen wij naar Overveen om daar de strijd aan te binden tegen de jongens van KTC. Mark en Quinten konden niet meedoen wegens vakantie e.d. KTC had veel lengte dus dat kon nog wel eens moeilijk worden. Zoals gewoonlijk starten wij in een man to man en probeerden wij systeem te spelen. Dat lukte niet helemaal omdat er nog teveel bewogen werd zonder doel. Dat maakt het spel onrustig en onoverzichtelijk, maar het is ook weer een leerzaam moment voor de coach. Hij kan er weer op trainen. We speelden nu ook tegen een gelijkwaardige tegenstander en de overgekomen jongens uit U 14 deden het goed. Ze lieten zich niet overbluffen en konden het werk verdedigend goed aan.

In het eerste kwart maakten wij veel p’tjes omdat sommige spelers iets te gemakkelijk stonden te verdedigen. KTC scoorde uit de 8 vrije worpen slechts 3 maal en dat was precies het verschil na het kwart. 11-8. Opmerkelijk was wel dat The Sea Devils geen enkele vrije worp kreeg toebedeeld.

Het tweede kwart afgesproken dat er geen syteem meer gespeeld zou worden. Dat was voor Dave een vrijbrief om eens goed los te gaan. Hij scoorde alle 15 punten in dit kwart en bracht de ruststand op 25-23 voor KTC.

Na de rust gingen wij gelijk goed door maar lag de scherpte bij de vrije worpen niet op 100%. Tot de 5de minuut werden alle toegekende vrije worpen gemist en liepen wij weer een achterstand op. Gelukkig konden wij in het tweede gedeelte van dit kwart, door scherp verdedigen, nog terugkomen tot een stand van 38-37. In het vierde kwart drukten wij goed door en konden voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komen. In de laatste minuten konden wij onze rust echter niet bewaren en vergooiden een aantal ballen. Zo gaven wij KTC de kans om terug te komen. Met nog een minuut te spelen stond het gelijk en mochten wij nog tweemaal naar de vrije worp lijn. Helaas kwamen wij niet meer tot scoren en de tegenstander wel. Eindstand 48-44.

Scores: Pieter 2, Davey 10, Dave 19, Rick 3, Sjoerd 4, Luca 4, Nigel 2.
V.W. 6 uit 19 = 32% ??
P’tjes. KTC 14, S.D. 21 !!

4 oktober – Gemakkelijke overwinning op Early Bird. 62-16

Early Bird was te laat bij het opgeven en dus ingedeeld in onze poule. Het team was pas drie maanden in training en zal het dus moeilijk hebben. Wij waren compleet en konden naar hartenlust wisselen en proberen om wat we geleerd hebben op de training toe te passen in de wedstrijd. Mark mocht, na betere schoolresultaten, weer een keer meedoen. Zodoende waren wij met tien man en hadden wij de mogelijkheid om de gehele bank te wisselen. In de eerste twee kwarten hebben wij dit ook gedaan en dat resulteerde in een stand na het eerste kwart van 24-0 in ons voordeel.

In het tweede kwart wisten de eerste vijf het netje nog maar sporadisch te vinden. Het bankteam kwam er daarna in en deden het heel wat beter. Belangrijk is dus om de gehele wedstrijd, of je nu op de bank zit of in het veld staat, de concentratie te bewaren. Sommigen van ons waren niet meer scherp. De ruststand was derhalve 36-5.

In de rust spraken wij af om te proberen wat aanvalssystemen te spelen. Belangrijk daarbij is dat je precies op het juiste moment je actie maakt en de juiste techniek gebruikt. Dat ging nog niet helemaal vlekkeloos maar gelukkig kunnen wij daar weer op trainen. Er werd nu wel gewoon gewisseld zodat alle spelers weer met andere teamgenoten in het veld kwamen. Omdat het aanvalssysteempje niet uit de verf kwam werd er wat minder gescoord en wat meer balverlies geleden. Daardoor kon Early Bird wat meer ballen scoren en de stand na het derde kwart bepalen op 44-12.

In het vierde kwart enkele spelers in hun vertrouwde opstelling geplaatst. Dat resulteerde in prachtige Pick and Rolls die keer op keer beloond werden met een score. Eindstand 62-16.

Scores: Pieter 4, Emiel 6, Davey 2, Quinten 6, Dave 6, Sjoerd 7, Luca 6, Nigel 8, Mark 17.
V.W. 6 uit 9 = 67%

20 september – Teamwork!!!

In deze eerste wedstrijd in de nieuwe samenstelling liet het team gelijk zien dat zij ook een team zijn. Ondanks dat de tegenstander HBC gemiddeld groter was en er zeer professioneel tegen aan ging, bleken onze spelers totaal niet onder de indruk. Eerst maar eens laten zien wat je kunt. Zoals gebruikelijk ging het gelijk op in het eerste kwart. Wel waren onze individuele acties beter en sloot onze verdediging als een huis. Stand na eerste kwart 11-8.
In het tweede kwart kwam HBC nog terug, maar toen vond Dave het wel genoeg. Met een aantal drives richting ring sloeg hij het gat. We zaten HBC toen zo op de huid dat hun coach wel een time-out moest nemen. Stand met rust 30-17

In het derde kwart lieten wij de tegenstander niet meer in het spel komen. Het leek bijzonder rommelig, maar wij verdedigden zo sterk dat de tegenstander slechts tot drie punten kwam uit de tien vrije worpen die zij mochten nemen. Zelf bleven wij lustig doorscoren. Stand 43-20
het vierde kwart namen wij wat gas terug. Mede omdat er al een behoorlijke foutenlast op het sheet stond. Pieter moest het veld verlaten met 5 p’tjes en ook de twee andere centers Rick en Davey stonden op 4. Het maakte niet uit omdat alle spelers hun inbreng hadden en ook tot scoren kwamen.

Eindstand 62-36

Scores: Pieter 8, Emiel 2, Davey 2, Quinten 13, Dave 21, Rick 2, Sjoerd 2, Luca 12.
V.w. 4 uit 13 = 31%

——
Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de u16 jongens 1 pagina? Mail de webmaster!