Dames 1 tegen Dames 2

Mei 2016 – Als je niet scoort, kan je niet winnen (Johan Cruijff)

In de jaarlijkse confrontatie tussen Dames 1 en Dames 2 bleek dat het verschil tussen deze twee teams behoorlijk is afgenomen. Het werd een wedstrijd tussen kracht, snelheid en werklust (dames 2) en routine en slimheid (dames 1). Beide teams begonnen met een man to man verdediging en in de eerste minuten had dames 1 behoorlijk moeite om de sterke centers van dames 2 in toom te houden. Dat lukte moeizaam gezien de scores in de eerste vier minuten die allen door de centers van dames 2 werden gemaakt. Het noodzaakte de coach van dames 1 om een time-out te nemen en over te schakelen naar een zone. Even stokte het ritme bij dames 2 en dames 1 profiteerde daar optimaal van door 7 punten op rij te scoren. In de laatste minuten van het eerste kwart vonden de guard en de forwards van dames 2 hun schot en brachten de stand na 10 minuten op 18-15 in het voordeel van dames 1.

Het tweede kwart ging gelijk op. De forwards van dames 2 werden regelmatig vrij gespeeld en konden zodoende rustig hun punten door het netje laten glijden. Daar tegenover stond het slimme spel van dames 1 die via blocks en uitgekiend vrij lopen veelal de bal onder het bord kon afmaken. In het gehele tweede kwart deden de dames niet voor elkaar onder en was het niet verwonderlijk dat er een ruststand van 32-31 op het scorebord stond.

Na rust bleef dames 2 in de man to man om te leren hoe je moet omgaan met geroutineerde speelsters die al zo’n 30 jaar de basketbalvelden onveilig maken. Dat was soms moeilijk omdat het continu concentratie vereist en je geen moment kan verslappen tegen een dames 1 dat direct elke mogelijkheid “ziet” en tot scoren komt. Met name Annet, Marijke T. en Jolanda waren moeilijk te verdedigen en waren een plaag voor dames 2. Tot aan de zesde minuut ging de strijd nog gelijk op, daarna ging dames 2 te gehaast en geforceerd spelen en kwam niet meer tot scoren. Dames 1 profiteerde daar volledig van en scoorde 12 punten op rij tot een stand na het derde kwart van 56 tegen 41.

Het vierde kwart werd begonnen met strijdlust en het weer aantrekken van de verdediging. Nu had dames 1 het even moeilijk en konden zij 5 minuten lang niet tot scoren komen. Dames 2 kwam snel terug tot 56-52. Een reden voor de coach van dames 1 om met een time-out te proberen het ritme te breken. Dat lukte bijzonder goed. Nu was het dames 2 die niet meer tot scoren kwam. Wat zij ook probeerden, de ballen wilden niet meer vallen en dames 1 kon weer uitlopen tot een eindstand van 69-52.

Een uitslag die de krachtsverhouding niet helemaal weergeeft. De teams lagen dichter bij elkaar. Op de cruciale momenten wist dames 1 goed te profiteren van concentratieverlies en verslapping in de verdediging van dames 2. Je kunt je niet permitteren om even niet op te letten of je tegenstander de ruimte te geven, zij maken daar gelijk gebruik van. Ook de periodes waarin niet werd gescoord (zie kop) zorgen er voor dat je veel energie moet leveren om terug te komen en dat breekt je uiteindelijk op. Toch een goede en leerzame wedstrijd met drie uitblinkers bij dames 1, Annet, Jolanda en Marijke T. en drie bij dames 2, Malou (ondanks gehele dag koorts), Anouschka en Sara.

Louise nog bedankt voor het meespelen en hier dan nog de scores van beide teams:

Dames 1: Jolanda 18, Marijke T. 17, Annet 12, Sandra 8, Marijke B. 6, Marike 4 en Brigit 4. V.W. 9 uit 13 = 69%
Dames 2: Anouschka 19, Malou 10, Sara 10, Romany 6, Loes 3, Judith 2, Louise 2. V.W. 2 uit 5 = 40%