Seizoen 2015-2016: U22 Heren

Spelers Via basketball.nl
Jan Brouwers Programma
Calvin Hu Uitslagen
Stefan Klut Stand
Andries Min (selectie h1)
Kayran Molog
Yulan van Mullem
Awaale Rirash
Adam Zeeman (selectie h1)
Trainer/coach:
Geert Boske

 Awaale, Adam, Jan, Kayran, Geert
Calvin, Andries, Stefan, Yulan

Verslagen

16 april – Wedstrijd van het seizoen: zinderende spanning!

ZINDERENDE SPANNING ontstaat bij een wedstrijd als je ziet dat 2 teams compleet gelijkwaardig zijn. En die spanning groeit als je dan ook nog in een soort mini play-offs elkaar twee wedstrijden achter elkaar treft!

…Vorige week waren Onze Gezellen uit Haarlem-Noord te gast bij U-22 in De Bloemen en verloren zij met een klein verschil na een spannende wedstrijd. Dat zat Haarlem niet lekker. Dus waren de Haarlemmers afgelopen zaterdag op hun thuisbasis extra gemotiveerd om te gaan winnen…..En daar waren onze SEA DEVILS op voorbereid. Op de trainingen hadden de jongens veel geoefend met de “pick ’n rolls”. En de mannen pikten dat goed op zaterdag en rolden dat het een lieve lust was!

Bovendien viel op dat als een belangrijke speler ontbreekt, een ander teamlid met dezelfde positie dat compenseert met extra inzet: Vorige week kon Yulan niet mee doen en speelde center Jan met een tomeloze inzet. Deze keer ontbrak guard Andries en was Calvin onstuitbaar in zijn honger naar scores. Hij werd dan ook ruimschoots topscorer met 25 punten. Calvin verbeterde volgens mij zijn eigen record 20-meter-sprint-met-bal-dan-plots-stoppen-en-scoren-met-fade-away (“stop and pop”) en het was of je hem af en toe door de geluidsbariëre hoorde gaan (het was in elk geval geen onweer (-: ) Ook Yulan liet zich niet onbetuigd met enkele acties die je eigenlijk alleen bij topwedstrijden ziet.

Gelukkig leek Stefan hersteld van zijn langdurige enkelblessure en kon Dave, onze geregelde invaller die het echt steeds beter doet in dit sterke team, ook een goede bijdrage leveren. Iedereen leek een beetje boven zichzelf uit te stijgen door een gezamenlijk doel: WIJ WILLEN WINNEN! En die wilskracht ging helemaal in het spel zitten: terwijl de coach van Haarlem zich veelvuldig liet horen in luide aanwijzingen (prima trouwens, je vraagt je dan alleen af of de jongens ook alles horen) deed coach Geert dat bijna alleen in de time-outs en bleven de SEA DEVILS heel zelfverzekerd de focus houden op de overwinning, terwijl de stand de hele wedstrijd door praktisch gelijk bleef: 14-17, 28-29, 44-44, 68-69…

…In de apotheose leek het toch nog even mis te gaan toen de, tot dan zeer goed fluitende scheids meende (met nog 2 seconden te spelen!) dat de telling niet klopte en met een verschil van 1 punt in ons voordeel, nog ongeveer 10 seconden extra tijd bij telde. De spanning was om te snijden en zelfs coach Geert meende nu toch echt even te moeten protesteren! Maar gelukkig duurde dat maar heel kort. De SEA DEVILS bleven kalm en gefocust en na een tegen-score scoorde Calvin nog een keer en werd de eindstand 68-69!

Wie scoorden? Dave 2 punten, Kayran en Jan elk 4, Stefan 6, Yulan en Adam elk 14 punten en Calvin 25!

Wat zou het geweldig zijn als in september dit team als geheel weer bij elkaar zou komen om zo door te gaan! Enkelen gaan studeren, anderen studeren al of lopen stage (zoals Yulan in Spanje.) Dus het blijft even spannend! Coach Geert is er aanstaande zaterdag in Alkmaar niet bij (hij moet zelf spelen). Dus bedanken we hem hier alvast (en donderdag jongens!) voor zijn tijd en inzet en talent. En vergeet niet dat we na Alkmaar nog het seizoen kunnen afsluiten als tweede of derde! Dus zou het leuk zijn als er nog veel ouders/familie naar Alkmaar komen om dit prachtige team nog een keer naar zo’n prestatie als afgelopen zaterdag toe te schreeuwen!

Tot zaterdag, Dirk Zeeman

29 november – Monsterzege

We beginnen er al aan te wennen, die monsterzeges van U22. Afgelopen zondag werd het in Amstelveen weer 29-94. En met deze keer de revaliderende Awaale als coach deed iedereen weer mee om de score op te drijven: Omdat guard Andries er niet bij was voelde Calvin zich geroepen om als guard geregeld door de povere defensie van Amstelveen heen te rennen om zijn persoonlijke score op te krikken. Vooral zijn jump-shots gingen erg lekker. Hij werd dan ook topscorer en man van de wedstrijd met 27 punten. Hij was afgelopen zondagmiddag in topvorm, omdat hij niet alleen als een razende over het veld rende alsof het een kampioenswedstrijd was, hij was ook de bron van prachtige, goed gerichte passes!

En nu bleek ook weer hoe goed de mannen elkaar aan voelen, want zelfs als hij blind leek door te rennen en “blind” een stuiterbal richting Stefan liet “vallen”, pikte zijn medespeler hem “blind” op om hem even snel weer door te geven aan een door gerende maat, richting ring voor wéér een score. Ook Yulan deed zijn best om zijn persoonlijke record aan scores te verbreken (deze keer 25) en ik zou echt niet meer weten wat dat record is, want het lijkt elke week wel gekker te worden.

Echt niemand liet zich onbetuigd, waardoor je gewoon het idee kreeg naar een basketbal-machine te kijken, behalve dan dat machines geen lol in hun werk hebben, terwijl dit team elke wedstrijd wel meer lol lijkt te hebben in het mooiste balspel van deze aardkloot. En het mooie is ook dat er steeds meer lukt: De passes worden nog steeds beter en het lijkt wel alsof iedereen alvast vaardigheden aan het verbeteren is met het oog op promotie naar een hogere poule. En dat laatste moet dan ook echt gaan gebeuren als we 2e worden in deze poule.

Daarom MOETEN we de laatste 2 wedstrijden winnen! En dan wordt het vast net zo gezellig als afgelopen zondag met veel Sea Devils-supporters dankzij Jan, die zijn feestende familie als verrassing op de tribune zag, omdat ze zijn 18e verjaardag alvast kwamen vieren!

Wie scoorden? Kayran 8 punten, Adam 10, Stefan 12, Jan 13, Yulan 25 en Calvin 27 punten. Eindscore: 29-94.

Dirk Zeeman

7 en 14 november – Dubbel

Het zit me nog steeds een beetje dwars dat ik de wedstrijd van U22 in Amsterdam tussen de koplopers op 7 november niet heb kunnen bijwonen. Dat was de spannendste wedstrijd tot nu toe en onze mannen verloren hem met 2 punten verschil: 38-36 voor de thuisclub AMVJ. De Sea Devils hadden daar aan voorafgaand de keus gekregen om de wedstrijd af te gelasten omdat er maar één scheidsrechter beschikbaar was. Natuurlijk kozen ze ervoor de wedstrijd te spelen, want niemand vindt het leuk om voor niks naar Amsterdam te reizen en iedereen was gekomen om te spelen!

Jammer was daarna uiteraard dat de enige scheids veel fouten niet zag en met name niet die van de thuisclub, die daar goed van profiteerde. En de Sea Devils hadden geen effectief antwoord op het bij vlagen harde spel van Amsterdam. De kansen op het kampioenschap zijn hiermee nog niet helemaal verkeken, want als AMVJ ook een keer verliest staan we weer quitte en kan ook nog het hoge scorings-gemiddelde een rol gaan spelen. We gaan het zien en het blijft spannend!

De week erna speelde U22 thuis tegen Heemskerk op 14 november (een dag na die zwarte dag in Parijs.) En deze wedstrijd liet weer de zelfverzekerde mannen zien die we gewend zijn: Er werd veel gescoord door ALLE spelers, met als topscorer weer guard Andries. En ook center Jan heeft de smaak te pakken. Sterker nog: Hij gooide er na Andries de meeste ballen in!!

Er werd ook weer veel gelachen, ook om gemiste “huppel-shots” en dat mocht want er werd toch genoeg gescoord. Deze jongens verdienen het gewoon kampioen te worden en die kans is nog niet helemaal verkeken, dus….. Gooi er maar zoveel mogelijk in jongens!!

Einduitslag 94-42.

Wie scoorden? Stefan 6 punten, Yulan 9, Calvin 10, Kayran en Adam 11, Jan 17 (!) en Andries 24 punten.

31 oktober – Zin!

Afgelopen zaterdag in De Bloemen hadden de mannen van U22 er weer zin in en hun tegenstanders Windmills uit Zaandam ook. Het speelplezier spatte er weer vanaf aan beide kanten. Er werd ontspannen doch geconcentreerd gespeeld en er werd weer veel gelachen! En er werd ook gewerkt: Guard Andries kon niet meer stoppen met scoren en het werden er 32… Tweeëndertig punten!!

Natuurlijk kon dat niet zonder enige medewerking van de tegenstanders en ondanks hun respectabele gemiddelde lengte en sportiviteit kwam die medewerking in de vorm van matige verdediging en veel gemiste schoten. Kortom, het waren geen toppers. Toch verdienen ze een compliment voor hun grote doorzettingsvermogen: ondanks het enorme verschil in spelniveau in het voordeel van de Sea Devils bleven de Zaandammers positief en sportief! En dat begon al vóór de wedstrijd toen ze hielpen met de wedstrijd-spullen klaar te zetten! Wat een leuke gasten!

Maar laten we bij de winnaars blijven: er werd weer heerlijk samengewerkt om de score richting de 100 punten te krijgen en door de matige verdediging van Zaandam kreeg iedereen daar volop de kans voor. Het eerste kwart eindigde in 16-3. Het tweede in 43-5. In het 3e kwart kwam Zaandam iets ‘dichterbij’ met 62-11 , maar daar voegden ze in het 4e maar twee punten bij: 90-13 voor de Sea Devils.

Komende zaterdag is de grootste uitdaging tot nu toe: Dan moet Amsterdam-Ookmeer getrotseerd worden, een van de grootste kanshebbers (net als wij!!) voor het kampioenschap! Des te meer baal ik dat ik daar niet bij kan zijn wegens een tevoren afgesproken weekend in Brabant. Daarom wens ik onze mannen vanaf de laptop een goede voorbereiding en vooral een goede wedstrijd toe met focus op de overwinning! Olé huppekee, geef ze van katoen jongens!! “1-2-3-ZIN!”

Wie scoorden tegen Zaandam? Calvin 7 punten, Adam en Jan beiden 10 punten, Kayran 12, Stefan 19 en Andries een monsterscore van 32 punten!! En tot slot wensen we teamlid Awaale heel veel sterkte toe na zijn knie-operatie. Succes met revalideren!

Dirk Zeeman

17 oktober – Ongeslagen!

Afgelopen zaterdag in Badhoevedorp bleef U22 ongeslagen en het is jammer voor spelers en supporters en de hele club dat de uitslag van de wedstrijd in Hillegom van 3 oktober nog steeds niet doorgegeven is/ verwerkt is in de uitslagen-lijst! ( Het werd toen 20-78 in Castricums voordeel mensen!) Kan iemand daar iets aan doen? Dan pas kun je namelijk zien dat we momenteel 2e of 3e (moeten) staan. En daar mogen de jongens trots op zijn!

Dat woord “jongens” ga ik nu even veranderen in MANNEN want onze spelers gedroegen zich behoorlijk volwassen in hun nuchtere reacties op kinderachtige gedragingen van enkele spelers van Badhoevedorp. Sommige van hun spelers liepen geregeld op elkaar en op de scheidsrechters te mopperen en die energie hadden ze beter kunnen steken in beter samenspel. Na verloop van tijd kregen de jonge scheidsrechters er ook genoeg van als er weer wat korte discussies en opmerkingen waren (“Maar hij duwde me in mijn rug!”) en werd er ook een technische fout toegekend aan de grootste mopperkont , waarna Stefan de vrije worp benutte.

De ontspannen houding en het vanaf de start rustige tempo vielen des te meer op omdat vaste coach Geert er niet bij was (die moest zelf spelen).  Vervangende coach Awaale droeg met zijn voorbereiding (note-pad) en rustige houding ook bij aan de humoristische sfeer. Bij de time-outs hoorde je zelfs elke keer een andere yell, zoals “1-2-3-FUAD!” (Bedankt Awaale!)

De eerste 2 scores waren trouwens wel voor Badhoevedorp, dat tot dan toe ook ongeslagen was, en het werd later in de wedstrijd ook weer even spannend toen in het 3e kwart dit team, dat met 10 spelers genoeg reserves had (in tegenstelling tot ons team, dat 1 reservespeler had) op 2 punten achterstand naderde na een achterstand van 10 punten op de Sea Devils. Zelfs toen bleef de sfeer relaxed en het tempo laag. Onze spelers blaakten van zelfvertrouwen en we hadden een verrassend nieuw wapen: Center Jan schroefde zijn persoonlijke topscore op tot 12 punten!!

Ook omdat center Yulan vandaag verhinderd was, kwam er natuurlijk meer ruimte voor de 3 andere centers Adam, Kayran en dus Jan, die zijn kansen greep en benutte! Ga zo door Jan, nu hebben we de luxe van 4 centers die goed kunnen scoren! En vergeet Stefan niet, die evenals Jan tot 12 punten kwam , waaronder een mooie driepunter!  De verdediging van beide teams was meestal ZONE en dat verklaart samen met het lage tempo de relatief lage scores aan beide kanten: 1e kwart 5-7, 2e 17-19. De eindstand werd 26-32.

Wie scoorden? Andries 3 punten, Calvin 4, Kayran en Adan beiden 8, en Sefan en Jan dus beiden 12 punten. ONGESLAGEN!

Dirk Zeeman

3 oktober – Slow Motion

Terwijl de Nederlandse volleybal-dames zich in Rotterdam plaatsten voor de finale van hun EK in Rotterdam, won ook de nazomerzon afgelopen zaterdag het nog steeds van de herfst. Daardoor vond een derde van het supporters-legioen van U22 het een goed idee om met de motor naar Hillegom te gaan om onze mannen aan te moedigen. En die stoere fans waren allemaal dames!! Zulk publiek komt er dus af als deze binken moeten spelen!

En dat was niet de enige reden dat dit een bijzondere wedstrijd was, want deze wedstrijd werd gespeeld in SLOW MOTION! En dat is echt niet lullig bedoeld want ook zo’n wedstrijd laat interessante verschijnselen zien: Bijvoorbeeld dat er zelfs met een laag tempo veel ballen gemist kunnen worden, misschien juist wel door het lagere adrenaline-peil. Ook zagen we minder steals. En bijzonder was ook om te zien dat het vlottere en betere team (de SEA DEVILS natuurlijk) zich qua tempo leek aan te passen aan het zwakkere team.

En waarom ook niet? Waarom zou je je vreselijk uitsloven en misschien blessures riskeren als je weet dat je toch gaat winnen? En terwijl het tempo bij de vorige wedstrijd in Hoorn zo hoog lag dat ik soms niet eens zag dat guard Andries net zoveel een/tweetjes deed en assists had als die andere snelle guard Calvin, kon je nu als toeschouwer moeilijk iets missen omdat het nergens echt snel ging.

Hillegom deed veel aan zone-verdediging en onze jongens kwamen daar met inventief (en dus ook langzaam) samenspel gemakkelijk door heen. Adam pakte geregeld zijn eigen rebounds en Jan krikte zijn score verder op en Yulan maakte uiteraard weer zijn prachtige schijnbewegingen. En ALLES kon je dus voortreffelijk volgen, door deze basketbal-les in slow motion. En daardoor waren zelfs de aanmoedigingen van de Castricumse supporters…..in SLOW MOTION!

Wie scoorden? Kayran 4 punten, Jan 5 punten, Yulan 10, Stefan, Andries en Calvin alledrie 13 punten en Adam 20 punten. Eindstand: 78-20.

Dirk Zeeman

26 september – Pass(-eren)!

Op deze mooie nazomerse zaterdag werden we in Hoorn getrakteerd op een wedstrijd waar alles wel leek te lukken!  Jammer genoeg was coach Geert verhinderd, maar Calvins broer Yi Ming was zo aardig hem even te vervangen. Gelukkig maar, want het niveau van de eerste wedstrijd moest natuurlijk gehandhaafd blijven! Nou, Geert kan nu al trots zijn op zijn team, want dat niveau werd niet alleen geëvenaard, het werd zelfs overtroffen!

Precies vijf seconden nadat Adam de sprongbal richting Stefan wierp vloog de eerste bal al door het net! Dat was de opmaat voor een tempo dat de HELE wedstrijd werd volgehouden. Ik heb het sterke vermoeden dat er al heel veel getraind is op passes, passeren en één/tweetjes (geen “tweets”) want er werden praktisch geen passes gemist. En ook bij het snelle dribbelen en passeren werd pas een paar keer balverlies geleden nadat Andries, Calvin en Stefan talloze keren hadden voorgedaan hoe je STEALS uitvoert. Dat werd pas later in de wedstrijd twee keer met succes geïmiteerd door Hoornse spelers, die na veel balverlies ontdekten dat dat je de bal beter niet te lang kan vasthouden en dat je het tempo hoog moet houden tegen de snelle SEA DEVILS.

Ook de een/tweetjes lukten voortdurend in wisselende samenstellingen: Calvin/Stefan, Calvin/Adam, Yulan/Kayran, Adam/Kayran, etc. Je hield je hart soms vast als Calvin niet opzij leek te kijken voor een “doorloop-worp”, maar dan kwam Stefan even later goed getimed precies op tijd op de toegeworpen plek, waarna hij door rende en scoorde! Dit soort combinaties leverde aan de lopende band punten op.  Vergeleken met vorig seizoen heeft het strakke passen een flinke vlucht genomen, of heeft de spreekwoordelijke grote sprong voorwaarts gemaakt! En iedereen lijkt elkaar de scores ook te gunnen (geen EGO’s!) want ook de assists door o.a. Calvin en Jan waren van grote klasse. En dan kon Yulan weer met een prachtige schijnbeweging en even mooie fade-away scoren, of Adam met zijn draaiende slang-beweging of met een voorzichtige dunk.

In alle eerlijkheid kan ik gewoon nog geen zwakke plek ontdekken aan dit enthousiaste team en ben ik héél benieuwd of onze jongens dit hoge niveau weten vast te houden. En als je op het spelplezier en de onderlinge sfeer af gaat, kon dat wel eens gaan lukken. Zelfs op de tribune wordt het steeds gezelliger. Deze keer echter niet bij de Hoornse supporters uiteraard, want hun team verloor met….31-102! Dus ook de 100 hebben jullie al gePASSeerd mannen!!  Gefeliciteerd! Na zo’n wedstrijd  zit je gewoon fluitend in de file (hoewel de ouders van Jan die keurig wisten te om”zeilen”).

Wie scoorden? Jan 6 punten, Calvin en Yulan beiden 11 punten, Andries 14, Stefan 16, Kayran 20 en Adam 24 punten.  Eindstand 31-102!

Dirk Zeeman

19 september – Nieuwe jas…..

Het wedstrijd-seizoen is weer begonnen! In het laatste weekend van de zomer werd in het Franse Lille voor de ogen van 27.327 toeschouwers (een record aantal bij een EK finale!) Spanje weer Europees kampioen met een hoofdrol voor Pau Gasol van de Chicago Bulls….. En in het Nederlandse Castricum speelde een nieuw U-22 team tegen Den Helder.

En die “nieuwe jas” lijkt vanaf de openings-sprongbal direct goed te passen! De samenstelling onder de enthousiaste coach Geert is gelijkwaardig en de spelers lijken elkaar onmiddellijk goed aan te voelen: Adam, Andries, Calvin, Jan, Kayran, Stefan en Yulan speelden alsof er geen zomerstop is geweest en alsof ze al veel langer samen speelden. En wat heerlijk Calvin en Kayran weer aan het werk te zien! Jammer genoeg heeft het 8e teamlid Awaale te kampen met een stevige knieblessure, waardoor het onzeker is of hij dit seizoen nog kan spelen. We wensen hem veel sterkte en waarderen het zeer dat hij de ploeg aanmoedigt en samen met zijn vader Fouad U-16 coacht! (Dat was trouwens ook een vertrouwd gezicht: Fouad die tussen de kwarten door de jongere broertjes van spelers wat kneepjes van het schieten bij brengt. Welkom terug Fouad!!)

De eerste tegenstander van dit nieuwe U-22 leek op papier meteen een stevige. Maar terwijl je zou denken dat Den Helder meteen goed de beuk erin zou gooien, waren het juist onze jongens die de stand al snel op 16-4 hadden gezet door een goede opbouw en flitsend samenspel. Calvin brak geregeld fel door de Helderse defence heen en iedereen wist elkaar goed te vinden. Het waren ook niet alleen de centers die scoorden. Het leek wel een onderling wedstrijdje wie de meeste punten kon scoren! En als Jan en Kayran niet de pech hadden gehad dichtbij de basket wat shots te missen, dan waren ook zij boven de 10 punten uit gekomen! Kayran scoorde trouwens wel met wat afstandsschoten, waaronder een fraaie driepunter. De stand bij rust was 43-15 en al met al werd het een klinkende overwinning. Daar zal de onderlinge goede sfeer zeker debet aan zijn! Dat belooft wat voor dit seizoen met de talentvolle jonge coach Geert aan het roer. Zet hem op mannen!

Wie scoorden? Jan 2 punten, Kayran 7, Stefan 10, Adam 12, , Yulan 14, Andries en Calvin beiden 15 punten. Calvin zelf vond dat hij die score op minimaal 22 punten had moeten brengen. Volgende keer dan maar Calvin! (-: Eindstand: 75-44

Dirk

——
Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de u22 heren pagina? Mail de webmaster!