Seizoen 2016-2017: Dames 2

Speelsters Basketball.nl Historie
Lisette van Baarsen Programma 2015-2016
Darina Castricum Uitslagen 2014-2015
Anouschka Hilferink Stand 2013-2014
Romany Hilferink 2012-2013 (geen)
Malou Maartens 2011-2012
Loes Muskee 2010-2011
Judith Oreel 2009-2010
Heidi Schout 2008-2009 (u18m)
Aileen Surendonk
Sara Spil
Rona Twaalfhoven
Jolanda Wellen
Trainer/coach: Cees Castricum

Cees, Heidi, Loes, Sara, Romany, Darina
Judith, Aileen, Malou, Lisette, Anouschka

8 april – Calamiteiten in laatste wedstrijd

Apollo dames 4 uit is altijd lastig. In de eerste plaats omdat je een berg parkeergeld kwijt bent maar meer omdat Apollo een jonge ploeg is met veel temperament. Zij gaan de hele wedstrijd volle bak en dat betekende voor ons dat wij in de verdediging alert moesten zijn. Bovendien kregen wij twee scheidsrechters toegewezen die zeer streng floten. Gevolg, Heidi kon na drie minuten al drie p’tjes achter haar naam schrijven.

Langzaam liep Apollo bij ons weg dankzij een aantal benutte vrije worpen. Wij konden niet tot scoren komen omdat de vrije kansen onder het bord niet werden benut. In de laatste minuut van het eerste kwart gooiden wij er nog twee ballen in zodat de stand toch nog in ons voordeel bleef. 8-9.

Het tweede kwart vertoonde geen verandering. Beide teams bleven hard verdedigen en de p’tjes vlogen in het rond. De scheidsrechters bleven van mening dat alles wat ook maar riekte naar contact moest worden afgefloten. Langzaam kwamen wij weer op achterstand en liepen wij in de laatste minuten ook weer in met als klapstuk de driepunter van Heidi in de slotseconde. Ruststand 19-20 in ons voordeel.

Na rust gingen wij gelijk goed van start en liepen weg bij Apollo. Na 7 minuten stonden wij 10 punten voor en had Apollo slechts eenmaal gescoord. De verdediging zat echt potdicht. Af en toe ging het hard tegen hard en het gevolg van een van deze momenten was dat Jolanda met een hoofdblessure naar het ziekenhuis vervoerd kon worden. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken gingen wij het vierde kwart in met een voorsprong van 23-31.

In het vierde kwart ging het gelijk op. De verdediging werd iets minder strak en de scheidsrechters bleven nog steeds onbegrijpelijke beslissingen nemen. Daar waren de speelsters van Apollo het ook mee eens. Eindstand derhalve 36-44.

Conclusie: goede scheidsrechters maar zij begrepen geen bal van de wedstrijd. Romany is weer terug en hoe. Laatste wedstrijd voor 4 speelsters, Judith, Loes en Darina stoppen en Heidi is going to explore the world. Volgend jaar gaat Petra meedoen en dan zijn wij met 7 speelsters. Eigenlijk moet er nog een bij, op zoek dus.

Scores: Sara 14, Loes 6, Jolanda 4, Lisette 4, Anouschka 4, Malou 4, Heidi 6, Aileen 2.
V.W. 5 uit 14 = 36%

1 april – Goed gespeelde kampioenswedstrijd Dames 2

Tegen Jaws, onderaan de ranglijst met 1 gewonnen wedstrijd, moest het kampioenschap worden binnengehaald. Nou zijn dat van die wedstrijden waar toch enige druk op zit. Maar op de training hadden wij nog eens goed doorgenomen hoe te spelen tegen een zone en dat bleek zijn vruchten af te werpen. Zelf startten wij in de man to man en dat hielden wij de hele wedstrijd vol. Deze verdediging stond als een huis en leverde veel balwinst op waaruit wij de break konden lopen. Ook in de break bleven de speelsters kijken naar de goede opties en de juiste passes geven.

Ging de aanval in de set-play dan was er voldoende rust om de vrije speelster te bereiken en tot score te komen. Zo werd al in het eerste kwart de toon gezet en eindigden wij dat kwart met een voorsprong van 18-10. In het tweede kwart stond de verdediging zo goed dat Jaws slechts tweemaal tot score kon komen. Sea Devils daarentegen scoorden via Jolanda, Judith (driepunter) en Malou volop en brachten de stand bij rust op 34-14.

Na rust brak de periode Anouschka en Malou aan. In 4 minuten tijd scoorden zij 14 punten. Daarna werd Aileen nog even in stelling gebracht en na het derde kwart was het 54-19. Het vierde kwart lieten wij de teugels, v.w.b. de verdediging, iets vieren en kon Jaws er nog wat ballen inschieten. Dames 2 scoorde in de eindfase toch nog snel wat punten zodat wij boven de 70 punten uit konden komen. Eindstand 72-33.

Goede wedstrijd waarbij ieder zich van zijn taak bewust was. Spelverdeling goed, schutters genoeg rust om te scoren, centers veel screens op elkaar en ook veel scores. Teamprestatie een 10.

Na het laatste fluitsignaal kregen wij een mooie toespraak van de bondsbons en de medailles omgehangen. Nadat de beker was uitgereikt konden de feestelijkheden beginnen. Te beginnen met bier en een dansje onder de douche en daarna taart en bloemen van het bestuur. Het werd nog een gezellige avond en hoe laat het is geworden is mij niet bekend en misschien wil ik het ook wel niet weten.

Met nog een wedstrijd te gaan, en een toernooitje met drie ploegen, zit het seizoen er bijna op.

Scores: Sara 7, Judith 3, Loes 5, Jolanda 10, Lisette 2, Anouschka 22, Malou 16, Heidi 3, Aileen 4.
V.W. 11 uit 22 = 50%.

 

26 maart – De tijd een uur vooruit, dames 2 een uur later wakker??

Op zondag om half een in de middag tegen US 5 nadat de zomertijd is ingegaan. Duidelijk iets teveel vreemde impulsen voor onze dames. Het inlopen ging perfect, iedereen was bij de les en toch konden wij in deze wedstrijd heel lang niet loskomen van een toch niet bijster goed US.

Dat kwam mede omdat wij ook in deze wedstrijd weer tegen een zone aanliepen en daar niet het geduld konden opbrengen om via snel passen de vrije speler op te zoeken. Bovendien waren wij niet gelukkig met het schieten, vrijwel geen bal viel door het netje en zo bleef de score laag en kon US bijblijven. Stand na het eerste kwart, 5-8.

In het tweede kwart kwam US zelfs op voorsprong en gingen wij ook maar in de zone om er voor te zorgen dat US niet meer onder het bord tot score zou kunnen komen. Dat hielp een beetje, en toch konden wij niet loskomen vanwege een tekort aan scorend vermogen. Ruststand 15-19.

Na rust liepen wij snel uit naar een voorsprong van 8 punten. Helaas konden wij dat niet vasthouden en lieten US terugkomen tot op twee punten bij het eind van het derde kwart, 25-27.

Gelijk bij het begin van het vierde kwart, na een uurtje spelen, werden een aantal passfouten van US snel afgestraft en konden wij uitlopen naar 12 punten voorsprong voordat US weer iets terg kon doen. Maar de wedstrijd was gespeeld. In de laatste minuten was het weer ouderwets run and gun en gooiden wij er in vier minuten tijd nog even 16 punten in. Eindstand 29-53.

Scores: Sara 11, Loes 3, Jolanda 13, Lisette 2, Anouschka 10, Malou 2, Heidi 10, Aileen 2.
V.W. 4 uit 14 = 29%

18 maart – AMVJ toont zich weer oud en taai. Uitslag 49-39

Al een paar jaar komen wij dit team tegen en elke keer hebben wij er moeite mee. Dat komt omdat deze tegenstander over een paar geroutineerde dames beschikt die precies weten hoe ze de verdediging moeten ontregelen.

In de minuten voor de wedstrijd moesten de dames nog even op scherp worden gezet met een snelle “acht” zonder dribbel. Dat wierp zijn vruchten af in het eerste kwart met fraaie scores.

Zoals wij al meerdere malen tegen AMVJ hebben gespeeld begonnen wij ook nu met een zone-defense. En dat pakte goed uit. Er werden steals gemaakt en uit de daaropvolgende breaks werd regelmatig gescoord. Na wat wissels bleek dat onze verdediging niet helemaal door had hoe AMVJ het spelletje opzette. Gevolg was dat zij weer dichterbij kwamen. Nadat onze verdediging was aangepast kwamen ook wij weer tot scoren en met een stand van 16-12 gingen wij naar het tweede kwart.

Daar begonnen wij gelijk goed. Verdedigend zat het nu goed in elkaar en wij liepen snel uit naar tien punten voorsprong. In de eindfase scoorde AMVJ nog een keer zodat de ruststand werd gezet op 27-19.

Na de rust liepen wij weer snel weg van AMVJ. In vier minuten tijd werd de voorsprong 15 punten. En weer ging het mis. Na wat wissels stortte de verdediging in en in de aanval kwamen wij zes minuten lang niet tot scoren. AMVJ profiteerde daar maximaal van en kwam naderbij tot een stand van 34-29 aan het eind van het derde kwart.

Het vierde kwart begon hetzelfde als wij eindigden in het derde kwart. Toen AMVJ op 1 punt genaderd was kwamen de nodige wissels en gingen wij in de man to man. AMVJ kreeg geen enkele makkelijke score meer en wij konden met een paar scores en veel aan de vrije worp lijn staan weer weglopen. De gemoederen liepen af en toe hoog op en de frustraties bij AMVJ vierden hoogtij. Maar zij kwamen er niet meer doorheen en uiteindelijk bepaalde Malou met twee geraakte vrije worpen de eindstand op 49-39.

Nadat de scheidsrechters door AMVJ nog even voor rotte vis werden uitgescholden was ook deze wedstrijd in de tas. Een vervelende tegenstander die inmiddels te weinig scorend vermogen heeft en alleen maar bezig is om met geroutineerde trucjes onze speelsters uit hun spel te halen. Dat wij dat ons laten aanleunen, daar moeten wij aan werken. Niet de hele wedstrijd maar alles incasseren maar zelf ook wat slimmer zijn en uitdelen.

Scores: Sara 9, Judith 2, Loes 4, Jolanda 4, Anouschka 14, Malou 8, Heidi 8.
V.W. 7 uit 20 = 35%

11 maart – Collectief verdedigen werkt

Uit tegen de nummer drie, Challengers, weet je het nooit. Thuis hadden wij ze wel verslagen, maar konden wij moeilijk van ze loskomen. Bovendien was Challengers bereid geweest om onze directe concurrent, Blue Stars, tot twee maal toe te verslaan en dat geeft weer dat ze nooit te onderschatten zijn.

En dat deden wij ook niet. Zonder de geblesseerde Lisette maar met Jolanda die de eerste 10 minuten mee kwam doen, begonnen wij gelijk sterk aan de wedstrijd. Met name Sara was een plaag onder het bord en zij werd regelmatig op onreglementaire wijze gestopt wat tot gevolg had dat zij de punten aan de vrije worplijn kon maken. Dat de stand na het eerste kwart toch maar 11-12 was in ons voordeel was het gevolg van de vele gemiste open kansen.

In het tweede kwart werd besloten om zone te gaan spelen, de scheidsrechters floten nogal streng, en te proberen sneller te spelen in de overschakeling. Daarbij werden wij geholpen door de coach van de tegenpartij die, waarschijnlijk om het gevaar Sara te bestrijden, in de man to man ging. Challengers raakte daar zo van in de war dat wij in 5 minuten tijd naar 20-11 uitliepen en de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. Tot rust ging het weer gelijk op en met een stand van 17-26 kon de thee worden binnengebracht, dus niet.

Na rust brak het tijdperk Anouschka aan. Daar had Challengers niet op gerekend. De overschakeling werkte goed en met prachtige passes werd de verdediging van Challengers bij tijd en wijle uiteengerafeld. Wij speelden nu op volle snelheid en scoorden aan de lopende band. Het derde kwart was een prooi voor Sara en Anouschka die alle scores voor hun rekening namen. In het vierde kwart ging Heidi ook nog meedoen en werd de tegenstander volledig het moeras ingeduwd.

De enige tegenstand die wij nog kregen was die van de scheidsrechters die voor elk wissewasje floten. Gevolg was dat zowel Malou als Loes de bank konden opzoeken. Het mocht niet baten, wij liepen uit naar een eindstand van 38-65 en konden Hoofddorp met opgeheven hoofd verlaten.

Scores: Sara 20, Judith 2, Loes 2, Malou 2, Heidi 7, Aileen 2, Anouschka 30.
V.W. 12 uit 27 = 44%

11 februari – Onze Gezellen – The Sea Devils 45-62

Onze Gezellen blijft toch een gevaarlijke tegenstander. Als het bij hen gaat lopen kunnen zij zomaar voor een verrassing zorgen. Aan ons dus de taak om gelijk van af het begin de druk in de verdediging er vol op te zetten. Bedoeling is dan om via de snelle overschakeling de tegenstander op tempo kapot te spelen. In het begin hadden wij daar toch even wat moeite mee. Het duurde vrij lang voordat goed in de verdediging stonden.

Onze Gezellen was zeker niet van plan om de wedstrijd cadeau te doen en gingen, vooral fysiek, het duel aan. De scheidsrechters floten niet alles, aan beide kanten trouwens, en de wedstrijd werd steeds harder. Gelukkig hebben wij speelsters die niet over zich laten lopen en wisten wij in de laatste minuten van het tweede kwart weg te lopen bij Onze Gezellen en een ruststand van 32-22 op het scorebord te zetten.

Na rust wisten wij wat te doen. Slechts twee speelsters bij de tegenstander scoorden de punten. Afgesproken werd om Malou en Lisette daar op te zetten en dat werkte gelijk goed. Wij liepen snel verder uit. Maar het noodlot sloeg toe toen Lisette door haar enkel ging en de wedstrijd moest staken. Even was er wat chaos in de verdediging en kon Onze Gezellen weer terugkomen tot op tien punten. Na wat omzettingen pakten met name Jolanda en Anouschka de draad weer op en brachten het verschil weer op achttien.

In het vierde kwart was het zaak om de wedstrijd uit te spelen. Elke balwinst was gelijk vol tempo naar voren en de break afmaken. Jammer was dat er vrijwel altijd door Onze Gezellen geduwd werd terwijl onze speelsters al voor de lay-up gingen. Het kon toch niet voorkomen dat wij de wedstrijd met enkele mooie aanvallen, waaronder een prachtige aanval over drie schijven met Sara en Aileen in de hoofdrol, naar ons toe trokken.

In de laatste minuten mocht hun beste speelster nog een paar keer aanleggen en was de wedstrijd gespeeld. Eindstand 62-45.

Jolanda nog bedankt voor het, onverwachte, meespelen. Het bleek wel nodig.

Scores: Sara 11, Judith 1, Loes 2, Jolanda 14, Lisette 1, Anouschka 23, Malou 8, Aileen 2.
V.W. 6 uit 14 = 43%

4 februari – The Sea Devils D2 – Break Out 1. 61-13

Tegen de nummer 9 van de ranglijst was het al snel een gelopen wedstrijd. Om precies te zijn, na 6 minuten was het al 15-4. Dat bleek ook het signaal te zijn voor sommige speelsters om in een lagere versnelling te gaan spelen. De tegenstander kon hiervan niet profiteren vanwege een gebrek aan techniek en power. De wedstrijd kabbelde voort tot aan de rust met een stand van 25-7.

In de rust werd uitgebreid genoten van wat chatten met het publiek en hier en daar onderling. Sommigen gooiden nog wel een balletje, maar voor de meesten was het uitzitten tot dat het derde kwart weer een aanvang nam. Voor wat betreft spelpeil gingen wij gewoon door met waar we gebleven waren.

Lisette en Anouschka wisten zich wel toe te werken naar een hoger niveau en gingen weer ouderwets als de brandweer over het veld. Nu begon Sara ook weer mee te doen en in het vierde kwart ging het gas volledig open en scoorden wij de ene na de andere break.

Kwarten: 18-4, 10-4, 12-3, 24-2
Scores: Sara 11, Judith 4, Loes 1, Lisette 8, Anouschka 31, Malou 4, Heidi 2.
Vrije worpen: 7 uit 12 = 58%

21 januari – Blue Stars sterker in de verdediging. 61-42.

De belangrijke uitwedstrijd tegen de nummer twee van de competitie. Thuis hadden wij ze, na verlenging, verslagen met 4 punten. Ook wisten wij dat zij soms wedstrijden met groot verschil wonnen maar soms ook met minimaal verschil. Kortom, vooraf viel er weinig over te zeggen. We misten Romany, lekker drie maanden naar India en omstreken, maar hadden ons daarop voorbereid.

Belangrijk zou zijn dat wij onze verdediging op orde zouden hebben. Dat lukte vrij goed. In de eerste twee kwarten gingen beide teams gelijk op, dan weer wij voor dan weer Blue Stars voor. Minpuntje was wel dat alle scores van onze kant van slechts drie personen kwamen, Anouschka, Heidi en Sara. We gingen zodoende rusten bij een stand van 24-23.

Na rust ging het de eerste vijf minuten gelijk op met scores van Loes en Malou. Daarna werd de druk op onze forwards en guard zo groot dat wij nog amper onder de ring konden komen. Gevolg was dat er van afstand werd geschoten en de tegenstander direct profiteerde met druk door middel van de break en als gevolg een aantal vrije worpen. Langzaam liepen zij weg naar een voorsprong van 9 punten. 41-32.

In het vierde kwart toch proberen om terug te komen. Maar Blue Stars had het goed door, onze centers werden aan banden gelegd en zodoende onbereikbaar. De forwards waren niet in staat om de een tegen een te forceren en de schamele punten die wij nog toebedeeld kregen kwamen uit vrije worpen van Loes, Heidi en Anouschka. Eindstand 61-42.

Conclusie: Scorend vermogen veel te kort, we waren deze wedstrijd te veel afhankelijk van vier speelsters die goed in de wedstrijd zaten. Uiteindelijk raken die ook vermoeid en krijg je het in het vierde kwart om je oren. Wil je als team verder komen dan zullen er speelsters op moeten staan en zorgen dat zij onder de druk van de tegenstander uit komen en daarnaast zelf nog aanvallend van meerwaarde worden. Bij een mindere tegenstander valt het allemaal niet zo op, nu echter kwam het gemis keihard aan.

Scores: Sara 14, Loes 6, Lisette 2, Anouschka 13, Heidi 5, Malou 2.
V.W. 8 uit 19 = 42 %

17 december – Dames 2 winterkampioen!!!

Leuk, leuk, leuk, we hebben dat na afloop van de wedstrijd tegen Apollo 4 nog even gevierd. Het zegt echter nog niets want in het nieuwe jaar krijgen wij nog een zwaar programma met uitwedstrijden naar de nummers 2, 3, 4 en 5.

Apollo werd toch nog een tegenstander die het niet zo maar weggaf. Moeizaam werden de scores door ons bijeen gesprokkeld en wij konden maar niet loskomen van dit stugge team. Er werd aan beide kanten behoorlijk fysiek gespeeld en het “gezeur” was dan ook niet van de lucht. Uiteindelijk kwamen wij 8 punten voor maar wist Apollo tegen het rustsignaal aan nog een paar keer te scoren. Ruststand 28-25.

In het derde kwart gelijk goed van start, dat was de opdracht. Er moest een gaatje geslagen worden om Apollo op de knieën te krijgen. Dat lukte wonderbaarlijk goed omdat wij verdedigend echt alles afstopten. Pas na de zesde minuut kon Apollo weer een aantal scores op het sheet laten bijschrijven, maar het was te laat. Stand na het derde kwart 49-34.

Het vierde kwart was het van dik hout. Apollo wist in dit kwart slechts eenmaal te scoren terwijl wij, met name door Loes en Heidi, de score opvoerden tot een eindstand van 64-36.

De trainingen gaan gewoon door. Op 22 dec. is het nog een reguliere training, op 29 dec. is de training van 19.00-20.30 en op 5 januari van 19.30-21.00. De speelsters van dames 1 die willen meetrainen zijn van harte welkom.

Scores: Sara 16, Judith 4, Loes 8, Lisette 3, Anouschka 16, Malou 6, Heidi 11.
V.W. 9 uit 20 = 45%.

8 december – Kindercreche in de Apollohal

Weer een keer op donderdagavond naar de Apollohal, maar nu vroeg. Om 19.30 staat de wedstrijd tegen Jaws gepland en ondanks het drukke verkeer was het overgrote deel van de dames 2 selectie op tijd. Maar op alle vier velden traint jeugd en uiteindelijk is een trainer, pas na half acht, bereid om “op te zouten”. Alle dames waren inmiddels aanwezig en met 10 vrouw sterk moest het geen probleem zijn om Jaws, stijf onderaan, met groot verschil te verslaan.

Er is een maar, je moet namelijk de ballen er wel ingooien. Dat lukte mondjesmaat en het leek wel of iedereen er last van had. Het is ook moeilijk om na een lange werkdag en door druk verkeer enz. je focus te vinden. Dat bleek ook wel uit het aantal rake vrije worpen. Twintig mochten wij er nemen en slechts zeven konden op het sheet worden bijgeschreven. Wat heet focus.

Over de wedstrijd valt weinig te melden. Jaws weer de hele wedstrijd in de zone en wij man to man. Vijf om vijf wisselen en proberen met een snelle overschakeling te scoren en anders door snel passen de verdediging van Jaws uit elkaar te spelen. Dat lukte toch vrij aardig. Voor het overige enkele lachwekkende beslissingen van de scheidsrechters maar daar moet je je niet al te veel druk over maken.

Kwarten: 7-11, 5-7, 2-14, 3-11.
Scores: Sara 12, Jolanda 5, Lisette 4, Romany 6, Anouschka 5, Malou 6, Aileen 2, Heidi 3.
V.W. 7 uit 20 = 35%

3 december – Bij de les……

Dat kan je wel zeggen nadat dames 2 tegen US 5 met zeer goed verdedigend werk in het eerste kwart al een groot gat sloeg dat voor US niet meer bleek te overbruggen. Op de training was speciaal geoefend op de man to man nadat al enkele wedstrijden het slechte verdedigen tegenstanders te veel hoop gaf op een goed resultaat.

Zoals gewoonlijk moesten wij in het eerste kwart even warmdraaien. Na een 4-0 achterstand ging de verdediging draaien en liepen wij met prachtige aanvallen uit naar een 20-4 stand. US werd volledig overlopen door de snelheid van overschakelen van The Sea Devils. Vrijwel elke aanval resulteerde in een score. In het tweede kwart zetten wij een “kleiner” team in het veld.

US speelde de gehele wedstrijd zone en door maar een center in te zetten moesten wij proberen door met snelle passing mensen vrij te krijgen voor het schot. Dat lukte wel, het vrij krijgen, maar de schoten vielen niet. Na 5 minuten weer terug naar het systeem met twee centers en liepen de score weer gelijk op. Toch konden wij niet voorkomen dat dit kwart naar US ging. Ruststand 30-16.

Het begin van het derde kwart verliep niet goed. Er was een mismatch in de verdediging en de nummer 11 van US maakte daar dankbaar gebruik van door US op 8 punten te brengen. Tijd voor een time out en die had effect. US scoorde hierna niet meer en wij konden weer uitlopen naar een 41-26 voorsprong. Ook nu werd het tempo weer opgeschroefd en met name Anouschka en Lisette pakten prachtige steals.

In het vierde kwart konden wij doorwisselen en liepen gestaag verder uit. US kon daar niet veel meer tegenover stellen. Jolanda liet nog even zien wat ervaring is en met enkele fraaie breaks brachten wij de eindstand op 54-33.

Goed verdedigd, jammer dat de schoten niet echt goed vielen. De uitslag had dan nog veel hoger kunnen zijn.

Scores: Sara 19, Loes 3, Jolanda 9, Romany 6, Anouschka 8, Malou 2, Heidi 7.
V.W. 4 uit 9 = 44%

24 november – Het aloude dilemma, wat was er eerder “De kip of het ei”

The Reds uit Amsterdam is voor dames 2 van The Sea Devils een onbekend team. Daar kwam verandering in op donderdag 24 november om 21.15 in de Apollohal. Een ouder damesteam dat vrijwel onderaan in de competitie staat. Met 8 vrouw sterk, Jolanda viel in voor Darina, moest het geen probleem zijn om met een flinke overwinning huiswaarts te keren. Het liep anders. De start was goed, sprongbal gewonnen en gelijk een score. Daarna echter verzuimden een aantal speelsters om verdedigend datgene te doen wat nodig is om een tegenstander in de problemen te brengen. Namelijk goed en technisch verdedigen. The Reds konden daardoor een voorsprong nemen. Na wat wissels kwamen wij iets terug zodat de stand na het eerste kwart 15-11 in ons nadeel was.

In het tweede kwart zette dat, met name door Jolanda die vaak naar de strafworplijn mocht, door zodat wij in ieder geval wel bijbleven. Inmiddels stonden wij in een zone. De aanvallen van The Reds duurden daardoor heel lang en het zag er naar uit dat The Sea Devils het op die manier niet zou redden. Terug dus naar de man to man. Dat had direct effect, The Reds scoorden nog maar een maal in de resterende vijf minuten zodat de ruststand werd bereikt met 21-18.

Na de pauze lieten wij weer enkele, verdedigende, steekjes vallen. Daarna wisten wij de verdediging dicht te houden tot de negende minuut. Zelf gingen wij wel scoren en konden zodoende een lichte voorsprong nemen na het derde kwart. 27-31.

In het vierde kwart stond onze man to man als een huis. The Reds kwamen nog maar met moeite tot scoren terwijl wij door scores van Loes, Jolanda en Anouschka verder uitliepen naar een eindstand van 34-46.

Hoe win je een wedstrijd, door eerst goed te verdedigen en daarna te scoren of eerst te scoren en daarna pas te verdedigen. Is het de kip of het ei. Gaan we eerst goed verdedigen en daarna aanvallen of denken we alleen maar aan aanvallen terwijl we nog aan het verdedigen zijn.

In het eerste en tweede kwart scoort de tegenstander 21 punten tegenover The Sea Devils 18. In het derde en vierde kwart scoort The Reds nog maar 13 punten tegenover The Sea Devils 28. Deze verslaggever weet het al 47 jaar, ik zeg niets meer.

Scores: Loes 7, Jolanda 12, Lisette 4, Romany 5. Anouschka 12, Malou 1, Heidi 5.
V.W. 13 uit 24 = 54%

20 november – AMVJ 1 – The Sea Devils dames 2, 33-51

Tegen AMVJ speelden wij al enkele jaren geleden. Een oude bekende dus. Niet meer in gemiddelde leeftijd want zij hebben nu de beschikking over enkele jongere speelsters. Het deed echter niets af aan hun spelstijl dat nog wel hetzelfde is. Wij hadden daar al op gerekend en het gevolg was dat beide ploegen in een zone stonden. En daar kwam, en daar hadden wij ook al op gerekend, geen verandering in. Het werd dus een beetje saaie wedstrijd waarin veel gepasst werd voordat er een scoringskans werd benut, of niet.

In het eerste kwart onderscheidde Anouschka zich met twee driepunters, van de drie in de wedstrijd, en bracht de stand op 15-11. Het tweede kwart begrepen wij hoe wij moesten staan in de verdediging om de schutters van AMVJ geen kans te geven. Langzamerhand liepen wij uit naar een ruststand van 29-18. Dat was mede te danken aan het verdedigen van Aileen, Heidi en Malou die de tegenstander de eerste vijf minuten van dit kwart op de nul hielden.

Na de pauze zette de wedstrijd zich voort in hetzelfde tempo en stramien. Het was zoeken naar de kansen en die kwamen er voor de dames van The Sea Devils meer en meer omdat zij optimaal profiteerden van hun snelheid. Enkele mooie breaks werden fraai afgerond en de stand naar 24-40.

In het vierde kwart liet het team de teugels vieren en dat resulteerde in een zeven minuten no-score. In de laatste drie minuten toch nog even 11 puntjes er in gooien zodat ook dit kwart werd gewonnen. 33-51.

Een beetje saaie wedstrijd, weinig dynamiek en gewoon de winst mee naar huis.

Scores: Sara 16, Loes 1, Romany 6, Anouschka 19, Malou 6, Heidi 3.
V.W. 4 uit 13 = 31 %

12 november – Wakker worden, wakker worden, wakker worden……

En dat om half zes IN DE MIDDAG.

Als ik dit schrijf, zondagochtend om 09.00 uur na een muzikale jazz-avond in het Kennemer theater, heb ik nog steeds het onbehaaglijke gevoel dat wij deze wedstrijd ook hadden kunnen verliezen. Nog altijd zijn er speelsters die menen dat zij niet gefocust aan een wedstrijd kunnen beginnen. Met van alles bezig zijn, behalve de wedstrijd. Voorbeeld: Challengers waren al aan het warmlopen in de gang!!!!

Zo, en dan nu de wedstrijd. Het eerste en het tweede kwart heb ik hierboven al beschreven. Ondanks waarschuwingen vooraf, op de training en voor de wedstrijd, dat Challengers geen makkelijke ploeg is en veel scoort waren er te veel speelsters die net iets te veel foutjes maakten. Gewoon niet scherp genoeg. Verdedigend en aanvallend technisch niet goed. We hadden het geluk dat Challengers maar met zes vrouw sterk was afgereisd en dat er bij ons toch nog een paar opstonden en de beslissende acties maakten om het verschil te maken.

In het tweede gedeelte van het derde kwart waren het Anouschka, Heidi en Loes die met tomeloze inzet de wedstrijd deden kantelen zodat de stand 40-33 werd in ons voordeel. Het vierde kwart was iedereen weer bij de les en gebruikte ieder zijn eigen specifieke kwaliteiten om het verschil groter te maken. Nu was de inzet wel volledig en op tempo speelden wij Challengers de zaal uit. In dit kwart lieten Heidi en Sara zien wat zij in huis hebben en brachten de eindstand op 64-35.

Goede les, voortaan iedereen geconcentreerd aan de wedstrijd beginnen. Je kan een mindere dag hebben maar niet slap beginnen. Als coach besteed ik te veel energie om speelsters tijdens de wedstrijd “aan de praat te krijgen”. Maar voorlopig doen wij het het best in deze competitie. Vier gespeeld, vier gewonnen.

Scores: Sara 12, Loes 3, Lisette 4, Darina 4, Romany 2, Anouschka 22, Heidi 15, Aileen 2.
V.W. 12 uit 22 = 55%

29 oktober – The Sea Devils d2- Onze Gezellen d3. 60-41.

Goede tegenstander, hele wedstrijd man to man van beide kanten en geen verslapping gedurende de wedstrijd. Wat wil je nog meer als coach. Nou bijvoorbeeld een nieuwe aanwinst uit Nieuw Zeeland en haar naam is Heidi Schout.

Bij binnenkomst in de zaal keken wij naar een tegenstander die wij nog niet eerder gezien hebben. Gemiddelde leeftijd iets ouder dan bij ons, dus waarschijnlijk wel een beetje ervaring. maar wij gaan tegenwoordig uit van onze eigen kracht. het begin van de wedstrijd was zoals gewoonlijk, gelijk opgaand. Bij ons was Malou bijzonder goed op schot en gedreven. In het eerste kwart namen wij daardoor een kleine voorsprong 13-8.

In het tweede kwart gingen wij onze centers gebruiken. Loes, Darina en Sara werkten keihard en veroverden vrijwel alle rebounds. Onze Gezellen kwam daardoor moeilijk  tot scoren en wij konden verder uitlopen naar een ruststand van 30-20.

Na de pauze ging On ze Gezellen wat steviger verdedigen. Dat had twee gevolgen, ten eerste liepen zij daardoor snel veel p’tjes op en wij kwamen toch wat moeilijker tot scoren. Maar ook Onze Gezellen scoorden daardoor niet meer en liepen eigenlijk achter ons aan. Het tempo was simpelweg te hoog voor hun. 43-28.

In het vierde kwart bleef Onze Gezellen volharden in de stevige verdediging. Wij dus veel one to one en vrije worpen nemen en liepen uit naar 19 punten voorsprong. Toch trapten wij weer in een oude fout door te snel te willen. Het gevolg was dat Onze Gezellen snel tot 12 punten terugkwam. Even een time-out en daarna was het over. In de laatste drie minuten stonden wij geen tegenscore meer toe terwijl wij zelf weer uitliepen.

Scores:  Sara 11, Loes 4, Lisette 4, Darina 8, Romany 8, Anouschka 9, Malou 13, Heidi 3.
V.W (F.T.) 9 uit 20 =45%

8 oktober – Dames 2 breekt uit tegen Break Out

In het hoge noorden, Hippolytushoef, moesten de dames aantreden tegen de plaatselijke sterren. De dames van Break Out hadden in deze competitie nog niet boven de 25 punten gescoord in een wedstrijd. Zoals gewoonlijk begonnen in de man to man en zoals verwacht Break Out in een zone. Toch weerhield ons dat er niet van om in no-time weg te lopen bij de tegenstander. Met name Anouschka en Sara scoorden de ene break na de andere. Gevolg, bij rust was de stand 8-26 en alle punten door deze twee dames gescoord.

Na rust gingen wij experimenteren in de verdediging, eerst de gewone zone en daarna de 1-3-1. Aan het eind van de wedstrijd nog een andere aanval. Het maakte allemaal niet veel uit. Break Out was een maatje te klein. Eindstand 19-57.

Minpuntje, iedereen krijgt de kans in dit soort wedstrijden om aan de eigen scores te werken. Zie onderstaand lijstje.

Scores: Sara 23, Loes 1, Lisette 2, Romany 2, Anouschka 25, Malou 2, Aileen 2.
V.W 5 uit 13 = 38,5 %

 24 september – Chaostheorie werkt!!!!

De start van het seizoen voor dames 2 was hoopgevend. Het team vertoonde geen terugval en liet zelfs zien dat met de juiste instelling en een flinke dosis vechtersmentaliteit ook wedstrijden gewonnen kunnen worden. Opponent deze keer was Blue Stars dames 1, een nieuw gevormd team van jonge studentes uit Amsterdam. Zoals verwacht lag het tempo hoog en was het spel onnauwkeurig. Veel balverlies, aan beide kanten, en slechte beslissingen. Toch ging de strijd min of meer gelijk op. Het grootste verschil was nooit meer dan 8 punten en het voordeel wisselde meerdere keren in deze wedstrijd.

De start was moeizaam en alleen Darina liet in het begin de “power” zien die nodig is om bij te blijven. Tot de zevende minuut nam zij alle scores en vrije worpen voor haar rekening. Daarna begonnen haar medespeelsters ook warm te worden en na het eerste kwart stond er 7-10 op het scorebord.

In het tweede kwart moest de verdediging wat strakker worden zodat de dames van Blue Stars niet meer zo makkelijk de een tegen een konden spelen. In het begin lukte dat nog niet goed en met name hun nummer negen draaide onze center dol. In de time-out afgesproken om haar meer ruimte te geven en te dwingen om keuzes te maken. Het resulteerde er in dat zij de een tegen een niet meer goed kon spelen en voor de rest van de wedstrijd nog slechts 2 punten maakte uit 4 vrije worpen. De angel bij de tegenstander was er uit en het resultaat was dat wij in een ruk van 6 punten achterstand doorstoomden naar een vier punten voorsprong met de rust. 24-20.

In het derde kwart scoorden wij in de eerste 7 minuten slechts twee maal. De tegenstander maakte daar goed gebruik van en vocht zich terug in de wedstrijd. Stand na derde kwart 34-34. Het vierde kwart leek voor The Sea Devils desastreus te eindigen. Wij konden slecht tot scoren komen, 1 score in 6 minuten, en liepen langzaam een achterstand op van 8 punten. Na een time-out hervond het team zich en kwam snel terug tot op 3 punten. Blue Stars wist echter toch weer een voorsprong te nemen van 6 punten met nog 2 minuten te spelen. De dames van The Sea Devils haalden alles nog een keer uit de kast en met jagen op de bal heroverden wij het overwicht en wist Anouschka met een driepunter en een vrije worp, uit drie, de score gelijk te trekken. 47-47 en Overtime!!

Alleen Blue Stars had de vlag staan. Afgesproken dus om weer hard en strak te verdedigen en zelf een tegen een te gaan om vrije worpen te forceren. In het begin van de overtime incasseerden wij nog een paar vrije worpen maar daarna ging het gelijk op totdat de tactiek zijn werk ging doen. Achter elkaar stonden Lisette, Romany en Anouschka aan de vrije worplijn en werd het verschil gemaakt. Eindstand 56-52.

Ondanks de chaos, van beide kanten, een leuke en sportieve wedstrijd die wij op karakter en vechtlust hebben binnengesleept. Volgende keer weer zo.

Scores: Sara 10, Loes 6, Lisette 6, Darina 8, Romany 3, Anouschka 19, Malou 4.
V. W. 10 uit 25 = 40%  ???

—— Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de dames 2 pagina? Mail de webmaster!