Seizoen 2017-2018: Dames 1

Speelsters Via basketball.nl Historie
Lisette van Baarsen Programma 2016-2017
Anouschka Hilferink Uitslagen 2015-2016
Romany Hilferink Stand 2014-2015
Malou Maartens 2013-2014
Aileen Surendonk 2012-2013
Sara Spil 2011-2012
Petra Berkhout 2010-2011
2009-2010
Coach 2008-2009
Cees Castricum 2007-2008
2006-2007
2005-2006
2004-2005
2003-2004

4 november: Flierefluiten bij Schrobbelaar

Keurig op tijd in het Science Park Amsterdam. Goede warming-up en we kunnen beginnen. Maar ja, studenten nemen overal de tijd voor. In de hal waren twee wedstrijden en geen enkele scheidsrechter of tafelaar te bekennen. Uiteindelijk was een lieftallige dame bereid om in haar eentje te fluiten en de tafel deden de meiden van Schrobbelaar maar zelf.

Het deed niets af aan het feit dat zij individueel en als team beter waren dan wij. Toch hadden wij wel kansen gehad als de vele vrije lay-ups die wij kregen aangeboden waren gescoord. Dat begon gelijk al in het eerste kwart waarin wij tussen de vierde en achtste minuut niet wisten te scoren. De tegenstander kon daardoor weglopen en zo was het na het eerste kwart al 13-6.

In het tweede kwart nam de tegenstander na twee minuten al een time-out. Wij schakelden over naar een zone om ze te verrassen. Dat pakte niet helemaal goed uit want wij kregen in twee minuten tijd drie driepunters en twee tweepunters om onze oren. Daarintegen hadden wij weer een van onze befaamde scoringsloze minuten en de stand was halverwege 34-14.

Daarna terug naar de man to man en wij kregen weer iets meer controle over hen. De wedstrijd was nu in de fase gekomen van gelijk opgaan en met hard werken proberen om terug te komen. Maar de vele missers maakten het ons niet gemakkelijk. Eindstand werd 52-28 voor De Schrobbelaar.

Wij zullen snel iets moeten gaan doen aan het vele balverlies en het teamspel willen wij meer controle krijgen over de wedstrijden. Daar gaan wij aan werken op de trainingen.

Scores: Sara 4, Jolanda 12, Lisette 5, Anouschka 7.

V.W. 4 uit 10 = 40%

28 oktober 2017: Lisse 1 thuis. 37-57

Het is nog wennen aan het nieuwe systeem van wedstrijdnotatie. Met name de gemiste vrije worpen worden niet genoteerd zodat het een beetje gokken is hoeveel er genomen zijn en hoeveel raak. Van Lisse dames 1 wisten wij al dat het een moeilijk potje zou worden. Maar dat is inmiddels tegen elke tegenstander het geval omdat wij nu al in de onderste regionen bivakkeren. Toch zullen wij een manier moeten vinden om weer in ons vaste en vertrouwde spel te komen. Dat zullen wij als team moeten doen en daarom is het belangrijk dat in de komende periode iedereen komt trainen om meer gewend te raken aan de nieuwe posities en spelletjes.

Over de wedstrijd kunnen wij kort zijn, Lisse had het initiatief en wij liepen er achter aan. Er zijn teveel periodes dat wij niet scoren, ondanks dat wij wel de kansen krijgen. Op die momenten loopt de tegenstander weg en is het achtervolgen.

Scores: Sara 9, Judith 2, Jolanda 8, Romany 4, Anouschka 8, Malou 6.

V.W. 15 uit 26 = 58% (bij benadering)

7 oktober: Koploper Apollo heeft het moeilijk tegen Sea Devils. 51-46.

In de stromende regen togen wij met 7 speelsters sterk naar de Apollohal in Amsterdam, Jolanda kon niet meedoen vanwege een opgelopen blessure de avond er voor en Rona was ziek. Tijdens het inlopen keken wij met belangstelling naar de lange speelsters bij Apollo, een stuk of drie. Dat zegt echter niets over hun kwaliteiten. Eerst maar eens kijken hoe zij zouden gaan spelen.

Wij begonnen gewoon met onze vertrouwde man to man verdediging. In het begin van de wedstrijd lieten wij nog wat steekjes vallen maar al spoedig kregen wij door goed overplay greep op de lange mensen en konden weer in de wedstrijd terug komen. Het inbrengen van Judith haalde het tempo van de wedstrijd naar beneden en door die rust kwamen wij tot meer een tegen een situaties met als gevolg een serie vrije worpen. Stand na 10 minuten 18-14 voor Apollo.

In het tweede kwart gingen Lisette en Anouschka even op jacht. Zij veroverden een aantal ballen en brachten de Devils in een ruk voorbij Apollo. Helaas konden wij in de resterende 6 minuten niet meer tot scoren komen. Te gehaast spel en onnodig balverlies hadden tot gevolg dat Apollo weer de touwtjes in handen kreeg en konden zij weer uitlopen naar een ruststand van 29-24.

Na rust weer de nadruk op de verdediging. Goed overplay en niet te gretig instappen was het devies. Apollo raakte de draad weer een beetje kwijt en wij knalden er goed over heen met een aantal fraaie breaks en goed aanvalsspel. Met name Anouschka was een plaag voor Apollo omdat zij keer op keer door wist te breken naar de ring. Als beloning nog een driepunter er over heen en de stand na het derde kwart was 35-39.

Het vierde kwart begonnen wij slecht. Apollo voerde de defensieve druk op wat resulteerde in balverlies aan onze kant. Zij liepen weer weg van ons tot 43-41. Wij maakten nog gelijk maar met twee driepunters achter elkaar, even te slap verdedigt, kwam Apollo op zes punten. In de resterende twee minuten gaven de Sea Devils dames alles wat zij nog in zich hadden en met nog een minuut te spelen was de achterstand slechts drie punten. Helaas konden wij het net niet bolwerken en ging Apollo er met de winst vandoor. 51-46.

Goede wedstrijd. Gestreden voor wat wij waard waren. Sara, Lisette en Romany heel goed verdedigt. Anouschka was ongrijpbaar. Judith bracht de rust en Malou en Aileen speelde op verschillende posities en deden dat zeer goed.

Nu twee weken lekker trainen en dan op 28 oktober tegen Lisse.

Scores: Sara 7, Anouschka 28, Lisette 7, Romany 2, Malou 2.

V.W. 5 uit 9 = 56%

Donderdag 21 september – Volendam uit op een donderdagavond

Voor de dames is een doordeweekse wedstrijd nou niet bepaald iets waar zij naar uitzien. Maar ook daaraan moeten wij maar wennen. Tegen Volendam, onbekend voor ons, moesten wij eerst nog een paar speelsters oppikken op station “Zaanse Schans”, voordat wij door konden naar het dorp van de palingsound, de zwartwerkers en de inwoners met een speciale politieke voorkeur.

Het inlopen was uitstekend en wij begonnen goed aan de wedstrijd. Verdedigend zat het potdicht en aanvallend passten wij zo lang rond tot dat de vrije man gevonden werd. Dat kon ook makkelijk omdat Volendam bleef volharden in een zone defense. Pas in de negende minuut incasseerden wij een tegentreffer. Stand na het eerste kwart 2-9.

In het tweede kwart gingen wij los. Volendam bleef in de zone en Wij speelden hen zoek. Mooie breaks werden afgewisseld met inside passes en goede schoten. Stand met rust 9-29.

Na de pauze ging Volendam over naar de man to man. Het spel werd fysieker en aan beide kanten werd er weinig gescoord. Dat kwam met name omdat wij een berg aan vrije worpen kregen toegekend en er maar weinig door het netje kregen, 2 uit 11. Volendam daar in tegen kreeg geen enkele vrije worp wat iets zegt over onze cleane manier van verdedigen. Stand na het derde kwart. 15-35.

In het vierde kwart werd er overgeschakeld naar een nieuw systeem in de aanval. De stand liet toe om dat te gaan doen. Maar ook nu sloop een oude fout weer in het team. Te snel willen scoren en niet afwachten op die ene goede kans. Toch werd een aantal malen iemand vrij gespeeld en kwam de score er niet door de lay-up te missen. Dat is jammer maar gezien het feit dat wij wel de vrije kansen creëerden, geeft het hoop voor de komende wedstrijden. Wel moesten wij toestaan dat Volendam daardoor dichterbij kwam. Na een time-out weer even terug naar het bekende spelletje en de wedstrijd zat in de tas. Eindstand 34-45.

Scores: Sara 14, Jolanda 9, Romany 9, Anouschka 6, Malou 4, Aileen 3.
V.W. 7 uit 22 = 32%.

Zaterdag 16 september – Poule hoger, andere naam en er tegen aan

Na het kampioenschap van Dames 2 in het vorige seizoen nu een poule hoger en de switch naar Dames 1. Heel wat veranderingen, mede ingegeven
uit pure noodzaak om toch nog met bankspeelsters uit het nieuwe dames 2 (oude dames 1) de wedstrijden tegemoet te kunnen zien. Na het wegvallen
van Loes, Darina en Judith en de komst van Petra Berkhout bestaat het team uit 7 speelsters. Jolanda en Rona hebben te kennen gegeven om
zoveel als mogelijk is mee te gaan doen en dat zullen wij hard nodig hebben.

Nu de wedstrijd tegen Onze Gezellen 2. Een oude bekende waarvan wij weten dat zij een aantal slimme speelsters hebben. Van onze kant moesten
wij het doen met 1 center, Sara, en dus probeerden wij een nieuw spelletje waarbij de forwards roteren en de center dient als afspeelpunt. Helaas had de beste speelster van O.G., ook een Teunis, al snel door hoe het werkte en zette daarna Sara zo onder druk dat zij de bal niet meer kwijt kon.

Toch bleven wij op lichte achterstand in de race. Het werd een wedstrijd van free play en de break lopen en zodoende konden wij, mede omdat de
verdediging wel goed dicht zat, langzamerhand dichterbij sluipen. In het vierde kwart kwamen wij op 1 punt en zagen wij mogelijkheden om de winst
naar ons toe te trekken. Helaas misten wij twee gemakkelijke lay ups en met nog twee minuten te gaan ging O.G. over naar het uitspelen van de
tijd. Ons stond niet anders te doen dan fouten maken om weer in balbezit te komen. Het mocht echter niet baten. Einduitslag 45-49.

Goed gespeeld, tegen het eind kwam de vermoeidheid om de hoek kijken en met zeven speelsters is dat ook niet gek.

Scores: Sara 17 (83% v.w.), Lisette 5, Romany 4, Anouschka 17, Malou 2.
V.W. 11 uit 18 = 61%

 

Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de dames 1 pagina? Mail de webmaster!