Seizoen 2018-2019: Dames 1

 

Speelsters Via basketball.nl Historie
Petra Berkhout Programma 2017-2018
Anouschka Hilferink Uitslagen 2016-2017
Romany Hilferink Stand 2015-2016
Malou Maartens 2014-2015
Loes Muskee 2013-2014
Aileen Surendonk 2012-2013
Sara Spil 2011-2012
2010-2011
2009-2010
Coach 2008-2009
Cees Castricum 2007-2008
2006-2007
2005-2006
2004-2005
2003-2004

 

30 maart: Dames 1 speelt puike partij tegen Challengers. 60-43.

Met een geminimaliseerd team, Sara, Aileen en Petra ontbraken om verschillende redenen, maar met versterking van Jolanda en Rona gingen de dames de strijd aan met Challengers uit Hoofddorp. Challengers staat vrijwel onderaan maar is een leuk spelend en sportief team. Defensief stonden wij in de man to man en Challengers in de zone. Inmiddels weten wij daar redelijk goed mee om te gaan en door snel en accuraat pass-werk werd de verdediging van Challengers regelmatig ontrafeld. Al snel kwamen wij op een voorsprong door scores van Jolande, Anouschka en Louise. Maar ook Challengers kon vaak doorkomen tegen onze m-t-m. Met name de nummer 25 was een plaag voor onze verdedigers. Stand na het eerste kwart 19-10.

In het tweede kwart was er wat minder controle in de verdediging en daar maakte Challengers slim gebruik van. Zij kwamen terug tot op 3 punten en toen vond Romany het wel genoeg. Met een serie scores werd de ambitie van Challengers in de grond geboord. Ruststand 33-20.

Na rust gingen wij gelijk door en werd de score binnen twee minuten opgehoogd naar een voorsprong van 19 punten. Daarna ging het scoreverloop gelijk op en met een stand van 53-32 werd het derde kwart afgesloten.

In het vierde kwart had het team er genoeg van, waarom zouden wij nog wat gaan scoren? Negen minuten lang geen score op het sheet. Toen was het genoeg en werd in de laatste minuut nog zeven punten bijgeschreven. Eindstand 60-43.

Nog twee wedstrijden te gaan en niet de minste. Eerst naar Volendam en daarna de wedstrijd tegen Uitgeest. Wij staan nu op de derde plaats maar winst tegen Volendam zou wel prettig zijn. Volendam en Heiloo staan twee punten onder ons. Zij moeten nog tegen elkaar en Heiloo ook nog tegen Lisse. Dus reken maar uit.

Scores: Anouschka 19, Romany 10, Loes 6, Louise 12, Judith 2, Malou 5, Jolanda 6.
Vrije worpen: 5 uit 16 = 31% !!!!

3 februari: Dames 1 wint van US en Sara behaalt duikdiploma

Het een heeft niets met het ander te maken maar met de aanmoedigingen van Sara uit het verre Oosten begonnen wij de wedstrijd tegen US 4 op een zonnige zondagmiddag. Eerst nog even kijken naar heren 1 die na verlenging de winst binnen wisten te slepen. Goed voorbeeld doet goed volgen zou je zeggen. En dat was ook zo. Beide teams speelden een man to man en het ging er de hele wedstrijd stevig aan toe. Niets mis mee want de scheidsrechters floten naar vermogen en hielden het toch wel in de hand. In het eerste kwart kwamen wij moeizaam tot scoren en was het
Judith die ons op de been hield. Omdat het sheet nogal een chaos was vermoed ik een stand na het eerste kwart van 8-9.

In het tweede kwart konden wij langzaam uitlopen. US 4 speelde een zone-press en het innemen van de bal was dan ook niet het probleem. Wel het vervolg, slechte passing afgewisseld met fraaie aanvallen zorgden er voor dat wij onze voorsprong konden uitbouwen. Als wij het echter goed hadden uitgespeeld zou US niet meer in de buurt geweest zijn. Nu gingen wij de rust in met een stand van 22-32 terwijl dat wel in de vijftig had
kunnen zijn.

In het derde kwart liepen wij weg tot 14 punten voorsprong. Daarna was het even over. Telkens bij het innemen na een score van US werd de balontvanger ge-double-teamd en kon zij de bal niet verder krijgen. In no time wist US terug te komen tot op 4 punten. Met twee time outs en wat wissels kregen wij de boel weer op de rails. US rook echter haar kans en zette de druk er vol op. In het vierde kwart kwamen zij tot op twee punten maar daarna zetten Loes en Romany weer orde op zaken. Wij liepen weer uit tot op acht punten en weer kwam US terug, mede door veel balverlies aan onze kant.

Met nog een minuut dertig te spelen was de opdracht “Bal in de ploeg houden”. Helaas dachten enkele speelsters daar anders over. De gedachte dat je in je eentje de wereld wel even kan redden moet er echt uit. Samen werken en je aan je opdracht houden. Nu gaven wij US weer de gelegenheid om terug te komen. Gelukkig hielden wij het hoofd nu wel koel en speelden de tijd op. Eindstand 47-52.

Scores: Anouschka 10( v.w. 2-2, p’tjes 3), Loes 5(v.w. 5-10, p’tjes 2), Romany 12(v.w. 2-2, p’tjes 4), Judith 10( p’tjes 3), Louise 2(v.w.0-2,
p’tjes 3, Petra (p’tjes 1), Aileen 1(v.w.1-2, p’tjes 2, Malou 12(v.w. 2-2, p’tjes 2)

V.w. 12 uit 20 = 60%

P’tjes totaal 20 stuks.

19 januari: Lange winterstop bijna funest

Na 4 weken geen wedstrijd en weinig trainen mochten de dames aantreden tegen The Challengers. De eerste wedstrijd hadden wij ruim gewonnen maar nu, zonder Sara en Aileen, was het even afwachten hoe het zou gaan verlopen. The Sea Devils in de man to man en The Challengers in de zone dus spelletje spelen en vooral proberen de break te lopen. Tegen een zone spelen gaat ons steeds beter af maar het blijft zoeken naar de mogelijke oplossingen. Die gaan wij steeds beter zien en als het schot ook nog redelijk valt kunnen wij elke zone aan.

Het eerste kwart ging redelijk gelijk op maar wij konden in de eindfase toch een klein gaatje slaan. Hetzelfde gold voor het tweede kwart. Waar wij voor moesten oppassen was het tempovertragende spel omdat wij tegen zone speelden. Juist dan moet de bal snel heen en weer om de tegenstander uit positie te spelen. Dat lukte steeds beter waardoor ook de centers konden worden aangepasst. Ruststand 23-18.

Na rust over naar de zone om te kijken of wij de break dan sneller konden spelen. Dat ging vrij goed en wij liepen uit naar een voorsprong van 11 punten. Helaas konden wij het in het tweede gedeelte van het derde kwart niet vasthouden en lieten de tegenstander iets terugkomen. In het vierde kwart toch weer naar de man to man en dat pakte in het begin niet goed uit. Niet bij de les en gewoonweg niet weten wie wie moest verdedigen. The Challengers kwamen tot op een punt maar daarna was het klaar en liepen wij van ze weg. Anouschka bepaalde met een schitterden score in de slotseconde de eindstand op 46-36.

Scores: Anouschka 18 (v.w. 6 uit 9), Romany 6, Louise 5 ( v.w. 3 uit 4), Loes 8 ( v.w. 4 uit 6), Judith 2, Malou 7 (v.w. 1 uit 4).
Vrije worpen: 14 uit 23 = 61%

15 december: Flashing Heiloo niet opgewassen tegen sterk spelend Dames 1

In de uitwedstrijd was de steun van een voltallig heren 1 mede nodig om met een kleine voorsprong de winst te pakken. Nu kwamen ook nog enkele heren 1 spelers de dames aanmoedigen, of ging het hen om de nazit? Feit is dat de dames van The Devils een puike wedstrijd speelden en Flashing van af het begin weinig kansen gaven. In de uitwedstrijd was gebleken dat Flashing minder goed tegen een zone kon spelen.

Onze verdediging zat dus potdicht. Na wat aanwijzingen hoe om te gaan met hun lange center was dat gevaar ook weg en moest Flashing het van afstand proberen. Dat ging hun niet goed af en in het tweede gedeelte van het eerste kwart liepen wij een aantal breaks en kon de voorsprong gepakt worden met 17-10.

In het tweede kwart liep het bij ons wat stroever en kon Flashing goed bijblijven. Maar zij konden niet voorkomen dat onze dames met een aantal fraaie breaks de ruststand bepaalden op 33-21. Met name de outlet kwam snel en het doorspelen en afronden was dan ook een lust om naar te kijken.

Het derde kwart begon sterk met een serie scores op rij van de zusjes Hilferink, waarbij de opmerkelijkste score op naam kwam van Romany die op de bank zat. In een rommelige situatie veroverde Flashing de bal, dribbelde er mee terug naar eigen helft (terugspelen!!!) en scoorden in eigen basket. Twee punten voor Romany.

Kort daarna moest Sara de wedstrijd verlaten na een vervelende val op haar knie. Wij waren onze lengte kwijt maar dat was geen probleem voor alleskunner Romany die de honneurs als midden center waarnam. Ook Judith moest het veld verlaten wegens andere afspraken. Gelukkig kwam Loes nog even langs van haar dagje uit om haar bijdrage te leveren zodat de centersectie van het team weer op sterkte was. Ondanks al deze voorvallen liepen wij met series van punten over Flashing heen. De ene mooie break na de andere werd afgerond met een score waarbij de score van Aileen er eentje was om in te lijsten. Stand na derde kwart 51-29.

In het vierde kwart kon Sara weer een beetje lopen maar begonnen wij een beetje slapjes. Slechts twee scores in 5 minuten. Daarna gingen wij over op man to man en drukten wij behoorlijk door. Flashing scoorde in de resterende tijd nog drie puntjes en wij speelden de wedstrijd naar een eindstand van 65-38.

Goed gespeeld tegen de man to man van Heiloo met fraaie pick and rolls. De break kwam er zeer goed uit. Waarop nog wel getraind moet worden is het blijven spelen in de organisatie, ook als er veel druk staat op de forwards.

Scores: Anouschka 24 (v.w. 4 uit 8), Romany 14 (v.w. 2 uit 2), Sara 6,
Louise 10, Aileen 2, Malou 7 (v.w. 1 uit 2), Loes 2.
V.w. totaal 7 uit 12 = 58%

8 december: Dames 1 – Lisse dames 1. 45-58.

Gehandicapt dames 1 speelt goede wedstrijd.

Alweer de tweede wedstrijd tegen Lisse in enkele weken. De vorige wedstrijd gingen wij er met boter en suiker in en was Anouschka er niet bij. Nu gaan wij beginnen zonder Sara en Malou. Dat betekende omzettingen voor wat betreft de plaats waar je normaal speelt en in tegenstelling tot de eerste wedstrijd, gehele wedstrijd m-t-m, spelen wij nu zone om onze enige center Loes niet te snel tegen een foutenlast te laten oplopen.

Het begin was uitstekend. Lisse speelde, zoals gewoonlijk, weer zone en daar wisten wij nu wel raad mee. Snel kwamen wij vijf nul voor en dat werd uitgebreid naar 10-5. Daarna echter gingen enkele speelsters weer uit de verdedigingstactiek spelen wat Lisse goed uitbuitte en in een ruk uitliep naar een voorsprong na het eerste kwart van 10-11.

In het tweede kwart werden onze voorverdedigers weggepasst door Lisse en liep de achterstand binnen enkele minuten op naar 24-11. Daarbij opgemerkt dat hun nummer 6 de ene na de andere driepunter er in gooide. In de hele wedstrijd zou zij dat acht keer doen. Zelf kwamen wij moeizaam tot scoren en was het af en toe te geforceerd. Ruststand 17-30.

Na rust opdracht om in de zone kleiner te spelen en een van de twee schutters min of meer vast te zetten. De wedstrijd werd daardoor meer tactisch maar het had geen gevolg voor de stand. Lisse liep nog een paar punten meer uit naar een stand van 32-49 aan het eind van het derde kwart.

Het vierde kwart toch weer druk zetten op hun driepunts schutter met als gevolg dat Lisse nu moest zoeken naar andere oplossingen. Daar hadden zij meer moeite mee en nu konden wij wel profiteren van de meerdere balwinst. Romany speelde in de aanval slim en scoorde regelmatig met haar afstandsschot nadat zij zichzelf had vrijgespeeld. Eindstand 45-58.

Het team speelt beter, kijkt beter en scoort beter dan vorig seizoen. Tactisch gaat het vaak goed maar er zijn nog te veel momenten dat speelsters zich onttrekken aan de afgesproken tactiek. Tegen mindere ploegen heeft dat meestal geen gevolgen maar tegen een Lisse of Lake City kan je je dat niet veroorloven want dan krijg je gelijk het deksel op de neus.

Scores: Romany 16 (v.w. 2 uit 2), Anouschka 15 (4 driepunters, v.w. 1 uit 2), Loes 7(v.w. 1 uit 1), Aileen 1(v.w. 1 uit 2), Judith 2, Louise 4 (v.w. 2 uit 4)
Kwarten: 10-11, 7-19, 15-19, 13-9.
V.W team: 7 uit 11 = 64%

24 november: Dames 1 verliest van sterk Lisse. 44-80.

Met zeven vrouw sterk, Anouschka zit nog in Zuid-Oost Azie, moesten wij het opnemen tegen Lisse. Evenals The Sea Devils bezetten zij een tweede positie op de ranglijst, weliswaar met een iets beter doelsaldo.

Het begin van het eerste kwart was nog veelbelovend. Echter, toen hun nummer 15 achter elkaar de bal kreeg toegespeeld was het binnen enkele minuten gedaan. Zij was bijna niet te verdedigen en scoorde aan de lopende band. Bovendien was zij een bepalende speelster die het spel goed doorzag en haar medespeelsters in staat stelde om ook te scoren.

Aan onze kant ontbrak het aan snelheid in de overschakeling waardoor wij ook geen druk konden zetten op hun verdediging. Het gevolg was dat wij veelal vanuit de set-play tot scoren moesten komen. Dat was lastig, mede omdat Lisse de gehele wedstrijd in een zone stond. Toch waren er wel mogelijkheden voor onze centers maar dan moeten zij wel aangespeeld worden. Kortom, wij waren niet alleen te traag in de overschakeling maar ook in het nemen van de juiste beslissingen voor wat betreft het aanspelen. Als dat beter gaat kunnen wij zeker tegen hun opspelen en in ieder geval
bijblijven.

Scores: Romany 13 (v.w. 1 uit 2), Sara 11 (v.w. 3 uit 4), Loes 6 (v.w. 2 uit 4). Judith 6, Louise 4 (v.w. 0 uit 2), Malou 4.
V.w. 6 uit 12 = 50%
Kwarten: 7-18, 13-18, 14-18, 10-26.

3 november: Dames 1 – Schrobbelaar, 57-33.

We hebben wel meer tegen Schrobbelaar gespeeld maar dat zegt niet zo veel want die universiteitsteams willen nog wel eens veranderen van samenstelling. Het inlopen van hun was beter dan de laatste plaats in de
rangschikking aangaf. Met Anouschka op de tribune, zij zit nu lekker in Vietnam, en zeven speelsters sterk begonnen wij voortvarend aan de wedstrijd.

Louise en Loes namen de eerste 8 punten voor hun rekening en daarna begon Sara ook mee te doen. De vertrouwde man to man waarin wij speelden was teveel voor de dames van Schrobbelaar. Zij kwamen er in het eerste kwart niet doorheen. 17-0.

Het tweede kwart verliep niet zo gemakkelijk. In de overschakeling hadden wij teveel balverlies en omdat Schrobbelaar zone ging spelen kregen wij het moeilijker in de passing. Te snel willen en te weinig rust om de juiste kans af te wachten veroorzaakte veel aanvallend balverlies.

Ruststand 28-12.

Het derde kwart ging Schrobbelaar weer man to man spelen en konden wij weer met snelle overschakeling ons vertrouwde spel spelen. Veel breaks en het zetten van picks zorgden er voor dat wij dat kwart afsloten met een stand van 43-18.

Het vierde kwart was het gedaan. Schrobbelaar bleef fysiek en “wild”spelen. Wij speelden rustig de wedstrijd uit en konden wel nog een aantal keer naar de vrije worplijn. Eindstand 57-33.

Scores: Loes 18 (v.w. 4 uit 7), Sara 19 (v.w. 1 uit 1), Louise 6, Romany
3 (v.w. 1 uit 2), Aileen 1 (v.w. 1 uit 2), Judith 2, Malou 8 (v.w. 2 uit 4).
Totaal v.w. 8 uit 16 = 50%
Kwarten: 17-0, 11-12, 15-6, 14-15.

13 oktober – Flashing Heiloo 1 – The Sea Devils 1, 48-55

Dit team van Flashing is ons niet bekend. Afwachten dus wat het gaat worden. Tijdens inlopen blijkt het een team van enkele oudere speelsters en talentvolle jongeren te zijn. Tevens te zien dat zij met 10 speelsters zijn, vaak een nadeel omdat iedereen dan wil spelen en de coach dus eigenlijk een probleem heeft. Dat bleek ook in de wedstrijd. De basis van Flashing is sterk, maar zodra zij gaan wisselen is het wat minder en zijn dat de momenten om toe te slaan. Betekent wel dat bij ons enkele speelsters lang aan de bak moeten.

Er liep een goede scheidsrechter met als gevolg dat de P’ tjes als rijpe appelen van de boom vielen. Gelukkig wel naar beide kanten. Gevolg was wel dat zowel Sara als Romany al voor de vijfde minuut in het tweede kwart 4 P’tjes achter hun naam hadden staan. Na een time-out noodgedwongen over naar de zone. Sara en Romany bleven in het veld met de opdracht om geen fouten meer te maken. Dat lukte tot het einde omdat de zone goed stond en Flashing daar geen raad mee wist. Bovendien was Loes van onschatbare waarde in de verdediging en de rust zelve bij de overschakeling in de press van Heiloo.

In het derde kwart liepen wij weg van Flashing tot een voorsprong van 14 punten. Daarna begon echter de vermoeidheid bij sommigen van ons op te spelen. Met wat meer wisselen konden wij het nog lang vasthouden maar aan het eind van het vierde kwart kwam Heiloo toch tot op 3 punten. Met nog twee minuten te spelen de opdracht om wat van de tijd af te halen.

Dat lukte goed en omdat Flashing probeerde te forceren konden wij in de laatste 80 seconden de enige 6 punten van dit kwart bijschrijven op de tablet. Kantje boord en met wat meer rust en overleg had het niet zo spannend hoeven te worden. Na de wedstrijd werd de support van heren 1 nog bedankt, geweldige ambiance mannen, en gingen wij in de kantine nog wat nazitten.

Kwarten: 9-13, 21-27. 39-49, 48-55.
Scores: Anouschka 24 (v.w. 4 uit 9), Sara 10 (v.w. 2 uit 4), Romany 8 (v.w. 2 uit 2), Loes 8 (v.w. 2 uit 6), Louise 2 (v.w. 0 uit 2), Malou 3 (v.w. 3 uit 4).
V.w. totaal: The Sea Devils 13 uit 27 = 48%. Flashing 7 uit 19 = 37%
MVP door het publiek gekozen: Loes
P’tjes: The Sea Devils 18, Flashing Heiloo 21.

29 september – Dames 1 – Volendam 66-37

In voorgaande jaren hadden wij wel meer gewonnen van Volendam. Toch moet je deze tegenstander niet onderschatten omdat zij zo maar een lastige verdediging spelen en aanvallend wel kunnen scoren. Met dat in het achterhoofd werd besloten om er verdedigend direct vol bovenop te zitten. Aanvallend zouden wij onze spelletjes spelen. En dat lukte goed. Wij gingen vol van start en liepen gelijk een paar breaks. Volendam had het moeilijk tegen onze man to man en leverde regelmatig de bal in.

Stand na eerste kwart 21-10.

In het tweede kwart schoten wij regelmatig de bal vanaf de driepuntslijn in het netje, helaas werden zij allen gehonoreerd met slechts twee punten. Na de vijfde minuut in dit kwart begonnen wij te “rommelen” en scoorden niet meer. De ene onzinnige pass na de andere onzinnige actie volgden elkaar op. Toch liepen wij nog iets verder uit tot een ruststand van 33-18.

In de rust nogmaals benadrukt. Simpel spelen, niet dribbelen maar de bal het werk laten doen en kijk goed waar de vrije mensen staan. Bovendien speelden wij aanvallend het m-t-m spelletje en ook tegen de zone kregen wij daardoor goede kansen. Met name de hoge post kon na het afrollen de bal in het netje werken. Verdedigend zat het nu helemaal potdicht, Volendam kwam niet verder dan 4 punten in dit kwart. 66-37.

Het vierde kwart was een foutenfestival van Volendam. Loes stond meer aan de vrije worp lijn dan ze ooit eerder had. Het was daardoor een beetje een uitdovend potje basketbal geworden. Het mocht de pret niet drukken, eindstand 66-37.

Volgende week, tegen US, krijgen wij een serieuze tegenstander. Wij gaan ons goed voor bereiden, niet zoals tegen Volendam waarbij de laatste speelsters drie minuten voor tijd nog binnen kwamen huppelen.

Scores: Anouschka 18, Romany 6, Sara 16, Loes 15, Aileen 2, Louise 8, Malou 1.
V.W. 14 uit 28 = 50%, Waarvan 18 door de centers, 9 raak.

22 september 2018 – Challengers 2 – Dames 1. Eindstand 26-65.

Na de fors verloren wedstrijd tegen US, 67-32, gingen wij nu op weg naar Hoofddorp om aan te treden tegen Challengers 2. Een tegenstander waar tegen wij in het verleden vaak gelijk op speelden. In het begin leek het weer zo’n wedstrijd te worden. Wij kwamen wel voor middels de mooi scores van Malou en Loes maar verzuimden gelijk door te drukken. Met name Sara en Anouschka konden hun draai nog niet vinden, zij hadden al een wedstrijd achter de rug bij dames 2, en misten enkele mooie kansen. Na het eerste kwart was de stand 8-11.

In het tweede kwart ging het iets beter. maar teveel balverlies zorgde er voor dat de dames uit Hoofddorp toch bij konden blijven. Wij gingen nogal slordig om met de ons geboden kansen en door veel te veel dribbelen en te weinig oog voor de vrijstaande medespeelsters was de stand bij rust niet hoger dan 16-22.

In de rust nogmaals aangegeven dat er sneller gekeken en gepasst moest worden naar de vrijstaande speelsters en door het verhogen van de balsnelheid de break te lopen. Dat lukte al beter en toen Challengers ook nog een zone gingen spelen was dat koren op de molen van Anouschka. Zij gooide er twee driepunters op rij en een aantal scores in en de wedstrijd was gelopen. Verdedigend bleven wij hard werken en was vrijwel elke verdedigingsrebound voor ons wat dan gelijk de mogelijkheid van een break opleverde. Stand na derde kwart 25-45.

In het vierde kwart kreeg Challengers meer grip op onze man to man en dat koste Judith haar vijfde P. Toch kwamen zij niet tot scoren omdat wij werkelijk de bucket potdicht hielden. In de laatste vijf minuten lieten wij ons mooiste spel zien. Vaak zonder een dribbel werden de breaks afgemaakt en nu keken wij allemaal goed om ons heen om de vrije man te zoeken en tot scoren te komen. Eindstand 26-65.

Scores: Anouschka 21, Sara 8, Louise 9, Aileen 1, Judith 4, Romany 6,
Loes 6, Malou 10.
V.W. 7 uit 11 = 64%

 

Commentaar, suggesties, tekst of foto’s voor de dames 1 pagina? Mail de webmaster!